tiistai 23. helmikuuta 2016

Scifistinen tiedontallennusmenetelmä todellisuutta


Marko Ikäheimo



Babylon 5:n todellisuus on ottanut taas yhden askeleen kohti toteutumista. Southamptonin yliopiston tutkimusryhmä on julkistanut optisen muistin, joka pystyy tallentamaan noin kolikon kokoiselle läpinäkyvälle levylle 360 terabittiä dataa.

Kyseisellä teknologialla on muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Se kestää jopa tuhannen asteen lämpötiloja, eikö siihen tallennettu data häviä ajan kuluessa. Jokohan ihmiskunta olisi viimein keksinyt luotettavan tavan tallentaan sivilisaatiomme tuotokset jälkipolville?

Tätä tallennusmediaa on verrattu vaikka mihin sf-härpäkkeeseen, mutta sehän on ilmiselvä Babylon 5:n muistikristalli! Ulkomuoto on vähän erilainen, mutta kysehän onkin vasta ensimmäisestä versiosta.

And so it begins.

http://www.engadget.com/2016/02/16/5d-discs-can-store-data-until-well-after-the-sun-burns-out/

maanantai 22. helmikuuta 2016

Brandon Sanderson: Mistborn - The Final Empire (Mistborn series 1)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 24 h 45 min, lukija Michael Kramer

Marko Ikäheimo


Tuhat vuotta ennen kirjan tapahtumia Scadrialin maailmassa tapahtui jotakin hyvin kummallista. Myyttinen sankari kukisti yhtä myyttisen uhan nimeltä Deepness. Kaikki ei kuitenkaan tämän jälkeen ollut pelkkää aurinkoa ja kedonkukkasia. Itse asiassa kamppailun lopputuloksena kasvikunta muuttui ruskehtavaksi (vaikka jatkoikin kasvua) ja taivaalta alkoi sataa jatkuvalla syötöllä tuhkaa. Kaiken päätteeksi voitokas sankari päätti ryhtyä valtakunnan yksinvaltiaaksi ja jumalaksi. Ei mennyt ihan putkeen se uroteko.

maanantai 15. helmikuuta 2016

Markku Sadelehto (toim.): Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Suom. Matti Rosvall, Jalava 2015, 301 s.

Hannu Väisänen


Yhdeksän lovecraftilaista kauhukertomusta. Se ei johdu siitä, että tekijät olisivat ottaneet vaikutteita Lovecraftilta, vaan päinvastoin: nämä ovat novelleja kirjoittajilta, joita Lovecraft kehuu esseessään Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa. Kokoelmaan on valittu heiltä novelleja, joita ei ole aiemmin suomennettu.

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Alan Dean Foster: Star Wars - The Force Awakens (romaaniversio)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 21 min, lukija Marc Thompson

Marko Ikäheimo


Hetken aikaa ajattelin kirjoittaa arvostelun viimeisimmästä Star Wars -elokuvasta. Se taitaa kuitenkin olla jo aika turhaa, sillä jokainen kiinnostunut on leffan ehtinyt varmaan jo nähdä. Sen sijaan ehkä ihan kaikki eivät ole tutustuneet elokuvan romaaniversioon.

En ole yleensä kovin innokas harrastamaan näitä elokuvaromaaneja. Tällä kertaa kuitenkin pari asiaa herätti mielenkiintoni. Ensinnäkin elokuva vain oli niin huikean hyvä, että oli suorastaan pakko saada edes jotakin lisämateriaalia. Tämän lisäksi kirjoittaja oli itse Alan Dean Foster, jonka käsialaa oli ensimmäinen itsenäinen Star Wars -kirja Splinter of the Mind's Eye vuodelta 1978 (suom. Mustan lordin paluu, WSOY 1978). Muistan aikoinani pitäneeni siitä kovastikin, kun lainasin sen kotikuntani kirjastosta. Pakko sanoa, että nyt vuosia myöhemmin (kun luin sen e-kirjana), juoni vaikutti hieman kökköiseltä.

maanantai 8. helmikuuta 2016

Barbie-superprinsessa -elokuva

Marko Ikäheimo

Kuusivuotiaalle tuli päälle Barbie-kausi, ja aikaa myöten Barbie-elokuvatkin tulivat ajankohtaiseksi. Täytyy tunnustaa, että näiden leffojen ostaminen hirvitti kohtalaista vahvemmin. Jotkut  leluelokuvat ovat aika tappavaa katsottavaa aikuiselle. Ihme ja kumma, tällä kertaa tilanne ei ollut niin paha, ei laisinkaan.