Sivut

Julkaisuohjeita

eli miten saada Kalaksikukon ilme pysymään yhtenäisenä?


Nämä ohjeet on tarkoitettu niille, jotka haluavat julkaista itse omat juttunsa eivätkä lähetä niitä päätoimittajalle. Aina voi pyytää Kalaksikukon nettipoliisin (Riitta Niemistö) apua jutun viimeistelyyn.
  1. Pääotsikko
    1. Novellien otsikot ovat muotoa "Novelli: novellin nimi", novellin kirjoittaja löytyy kirjoittajan paikalta h2-tagien välistä
    2. Kirja-arvostelujen otsikot ovat muotoa "Kirjailija: Kirjan nimi"
    3. Muut arvostelut ovat muotoa "Arvostelu: Teoksen nimi"
    4. Määritteillä "Telkkuvinkki" ja "Linkkivinkki" merkataan lyhyitä juttuja, joita ei oikein täysmittaisina arvosteluina tohdi pitää. Vinkit ovat aina luonteeltaan positiivisia, jotain mitä kirjoittajan mielestä kannattaa katsoa.
    5. Muitakin määritteitä voidaan lisäillä tarvittaessa
    6. Pääkirjoitukset kirjoittaa päätoimittaja, otsikot ovat muotoa "Pääkirjoitus: Otsikko"
  2. Tekstin muotoilu
    1. Arvosteltavan teoksen julkaisutiedot tulevat jutun alkuun kursiivilla i-tagi ja rivi loppuu kahteen rivinvaihtoon (br-tagi)
    2. Kirjoittajan nimi tulee ensimmäiselle riville h2-tagien väliin, rivin loppuun yksi välilyönti (paina muokkaa HTML-koodi namiskaa, wysiwyg-editorilla ei onnistu)
    3. Väliotsikot tehdään myös h2-tageilla, mutta teksti jatkuu tagin jälkeen samalla rivillä, väliotsikkojen välissä on yleensä 2-3 kappaletta. Ennen väliotsikkoa tulee normaalit kaksi rivinvaihtoa.
    4. Kappaleet erotetaan toisistaan kahdella rivinvaihdolla; poikkeuksena tähän joissakin novelleissa käytetään yhtä rivinvaihtoa ja kahta pakotettua välilyöntiä.
  3. Pitkät jutut
    1. Pitkistä jutuista ei Kalaksikukon etusivulla näy kuin pari ensimmäistä kappaletta.
    2. Tarkkaa ohjetta hyvästä katkaisukohdasta ei voi antaa, korkeintaan kolme kappaletta sopii etusivulle, mutta hyvä katkaisukohta on kiinni jutun sisällöstä.
    3. Katkaisukohta merkitään !--more-- -tagilla, joka pistetään ensimmäisen näkymättömiin jäävän kappaleen alkuun ilman ylimääräisiä välilyöntejä. Kappaleen mahdollisesti aloittavat välilyönnit tulevat ennen katkaisukohtaan
  4. Tunnisteet
    1. Tunnisteet on jaettu listaksi juttutyypeistä (novelli, arvostelu tms.), jota päivitetään käsin, pilveksi ja kahdeksi listaksi. Juttuun pitäisi löytyä sopiva tunniste juttutyypeistä ja pilvestä, jos ei löydy, luodaan uusi. Novellit ovat tästä poikkeus.
    2. Novellin kirjoittaja pistetään tunnisteeksi. Se julkaistaan omassa tunnistelistassa (otsikon "novellistit" alla). Lisäksi novellit löytyvät ensimmäisestä pilvestä tunnisteen "novellit" takaa.
    3. Isommille aihepiireille on kaksi tunnistelistaa "Kalaksikukko fanittaa" ja "Kalaksikukkoa kiinnostaa myös". Ensimmäinen on nimensä mukaisesti fanituslista ja jälkimmäisestä löytyy laajempia aihepiirejä. Tove Janssonia fanitetaan ja jutut joissa on mukana lapsinäkökulma (niitä on luettu tai katsottu lapsen kanssa) löytyvät jälkimmäiseltä listalta. Näillä listoilla on päällekkäisyyttä, mutta moni juttu Kalaksikukossa ei päädy kummallekaan listalle.
    4. Katso läpi kaikki olemassaolevat tunnisteet ja tarkista, josko jotkin niistä soveltuvat juttuusi.
    5. Uusia tunnisteita voi ja pitääkin luoda, jos se tuntuu tarpeelliselta; niistä pitää varmistaa, että ne näkyvät oikeassa listauksessa.
    6. Valitse monikon ja yksikön väliltä sen mukaan, millaisia muut samantapaiset tunnisteet ovat