Sivut

tiistai 31. joulukuuta 2013

Tim Powers: On Stranger Tides

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, kirjan alkuperäinen ilmestymisvuosi 1987

Marko Ikäheimo


Karibian meren merirosvojen kulta-aika on kääntymässä kohti iltaruskoa. Järjestäytynyt yhteiskunta on jyräämässä näiden vapaiden yksityisyrittäijen elinkeinon alleen. Viimeisillä vielä seilaavilla piraateilla on vaihtoehtonaan joko hyväksyä heille tarjottu armahdus ja lopettaa rosvoilu tai päättää ura hirttoköyden jatkona.

Tässä tilanteessa seilaa Euroopasta Karibialle John Chandagnac etsimään onneaan. John hankkii elantonsa niinkin epätodennäköisellä tavalla kuin nukketeatterilla, vieläpä ilmeisesti hyvin korkeatasoisella sellaisella.  Isänsä kuoleman jälkeen John päättää etsiä käsiinsä Karibialle livistäneen enonsa, joka on kepulikonsteilla hankkinut itselleen Johnin isälle kuuluvan perintöosuuden.

perjantai 27. joulukuuta 2013

Saara Henriksson, Erkka Leppänen (toim.): Huomenna tuulet voimistuvat

Osuuskumma 2013, 212 s.

Hannu Väisänen


Tämä on novellikokoelma, jossa terrorismi oikean asian puolesta on hyvä juttu. Anteeksi, tarkoitan tietysti vapaustaistelua. Tyranniaa vastaan toimiminen kuuluu dystopiakirjallisuuden kaavaan.

Kokoelmassa on 11 ekologista tieteisnovellia. Esipuheessa Risto Isomäki kertoo, mikä on kirjan missio. Huvittavaa kyllä, hänen novellissaan siitä ei ole jälkeäkään. Monessa muussa novellissa lähetyssaarnaamista on sitäkin enemmän.

Jussi Katajala, Markus Harju, Alpo Leppänen (toim.): Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita

URS 2012, 87 s.

Hannu Väisänen


Pdf-tiedoston voi ladata osoitteesta:
urs.fi/index.php?c=pub#maailmanloppu

Maailmanloppu ei tullutkaan 21.12.2012. Sen asemesta tuli uusrahvaanomainen maailmanloppuantologia.

Kahdessa novellissa viitataan suoraan mayojen kalenteriin ja sen loppumiseen (mitä se sitten tarkoittaakaan) yllä mainittuna päivänä.

Kirjoittajat ovat tulkinneet maailmanlopun monella tavalla erilaisista katastrofeista kirjaimelliseen maailman loppumiseen. Tuomiopäivä on voinut sattua ennen novellin alkua, ja eloonjääneet yrittävät selvitä parhaansa mukaan tai vain ottavat selvää, mitä oikein tapahtui, tai novelli alkaa maailmanlopusta tai päättyy siihen.

Tykkäsin.

maanantai 23. joulukuuta 2013

Alexandra Salmela: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia

Kuvitus: Martina Matlovičová, Teos 2013

Riitta Niemistö


Allun isi hukkaa päänsä matkalla hakemaan lastaan päiväkodista kotiin. Pää löytyy onneksi läheiseltä pallokentältä, jossa pikkupojat käyttävät sitä jalkapallona. Adalmiina ei halua prinsessaksi, vaikka vanhemmat vievät hänet balettikouluun, luuttutunneilla ja taikapeilin tuijottamiskurssille. Juha haluaa uimaan, mutta iso isä haluaa hänen harjoittelevan hiihtoa, kesälläkin, vaikka sukset eivät luista. Sulo ei ole suosittu lapsi, ei aina reipas ja hyväntuulinen, joten vanhemmat, jotka itse olivat täydellisiä, vievät hänet lapsikorjaamoon. Alexandra Salmela kertoo kaiken kaikkiaan 21 pientä tarinaa hölmöistä aikuisista. Siitä riitti iltasatuja kolmeksi viikoksi.

Tarinoissa hölmöistä aikuisista on kaksi tasoa niin kuin hyvissä tarinoissa tuppaa olemaan: tarina, jota neli- ja kahdeksanvuotiaat kuuntelivat hievahtamatta ja sitten tämä toinen taso. Niitä jaksaa aikuinenkin lukea. Alexandra Salmelan äidinkieli ei ole suomi, vaikka hän suomeksi kirjoittaa. Kielellä hän ei leikittele, vaan tarinoiden viehätys on absurdeissa juonenkäänteissä. Suomalaisten suhdetta hiihtoon hän hän kommentoi sekä tarinassa Kesähiihto että kirjailijaesittelyssä. Kuvitus on yhtä tärkeä kuin teksti.

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Mitä käyttöä Googlella on robottiarmeijalle?

Vähän aikaan sitten esittelin Boston Dynamicsin huimia ja vähän karmaiseviakin robottijärjestelmiä, jotka kykenevät itsenäiseen liikkumiseen vaikeissakin maastoissa. Sitten tulikin vastaan uusi yllätys tällä alalla: Goole oli ostanyt Boston Dynamicsin!

Hakemattakin tässä vaiheessa tulee mieleen kysymys, että mitä Google nyt oikein aikoo? Tämä ei ilmeisesti ole edes Googlen ensimmäinen hankinta näissä kuvioissa.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Vieläkö William Gibsonin Neuromancerin sanoma on ajankohtainen?

Tällä kertaa en tarttunut ihan tuoreimpaan mahdolliseen aiheeseen. Huomasin kuitenkin, että Kalaksikukossa ei ole kertaakaan käsitelty tätä SF:n merkkiteosta. Nyt jos koskaan on hyvä paikka mietiskellä tätä, sillä kirjan julkaisusta alkaa olla aikaa jo kolme vuosikymmentä.

Henkilökohtaisesti ensikosketukseni Gibsonin mestariteokseen oli vuonna 1991 WSOY:n julkaisema suomennettu versio. Vuotta aikaisemmin oli ilmestynyt kyberpunk-antologia Peililasit, jonka olin jo ehtinyt ahmaista. Kirjan esipuheessa Bruce Sterling selvitti, mistä hitosta tässä kyberpunk-suuntauksessa oikein oli kysymys.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Juri Nummelin (toim.): Kuun pimeä puoli. Suomalaisia ihmissusinovelleja

Jalava 2013 352 s.

Hannu Väisänen

Juri Nummelin kokosi suomalaisia vampyyritarinoita kokoelmaan Verenhimo. Nyt ovat vuorossa ihmissudet

Novellien lisäksi tässä kokoelmassa, kuten Verenhimossakin, on Juri Nummelinin esipuhe ja kirjoittajien lyhyet esittelyt. Yhteistä kokoelmille on myös osa kirjoittajista. Novellien lisäksi, joita on 24, on vielä Merja Leppälahden artikkeli suomalaisen kansanperinteen ihmissusista.

Novellien tapahtuma-ajat vaihtelevat esihistoriallisesta menneisyydestä kaukaiseen tulevaisuuteen, mutta suurin osa tapahtuu enemmän tai vähemmän nykyajassa.

torstai 21. marraskuuta 2013

Podcast-esittely: Hardcore History

Marko Ikäheimo

 

http://www.dancarlin.com/disp.php/hh

Minä rakastan historiaa. Kouluaikaan suosikkilukemistani oli hirmuisen kokoisen toisen maailmasodan tietokirjasarjan lisäksi Grimbergin Kansojen historia. Tämä kymmenosainen sarja löytyy nytkin kirjahyllystä, kun nettipoliisilla kävi munkki divarissa. Grimbergillä saattaa nykyvalossa vähän tietopohja ruveta jo rapisemaan, mutta jutut ovat vieläkin täyttä tavaraa.

Tästäpä päästäänkin sujuvasti Hardcore History -podcastiin, jossa itseään historiafaniksi tituleeraava Dan Carlin tarjoaa oman näkökulmansa eri aikakausien tapahtumista. Tässä ei todellakaan istahdeta mikrofonin ääreen rupattelemaan puolivillaisia. Carlin selkeästi on tehnyt hurjan määrän taustatyötä jaksoihin. Lopputuloksena onkin sitten esimerkiksi kuusiosainen sarja Rooman valtakunnan tuhosta, jossa viimenen osa on noin viisi ja puoli tuntia pitkä.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Ilkka Remes: Omertan liitto

WSOY 2013 464 s.

www.ilkkaremes.com

Hannu Väisänen


Lontoossa Golden Eagle -rahastoyhtiön analyytikko Tuomo Saari saa kuuman sisäpiirin vihjeen ja päättää tehdä itselleen mukavan tilin. Vihje osoittautuu vääräksi, ja nyt hänellä on muutama päivä aikaa löytää jostain 48 miljoonaa euroa ja palauttaa rahat, jotka hän "lainasi" rahastosta. Berliinissä professori Martin Wolfenstein puuhaa euron kaatamista. Hänen apurillaan on erilainen suunnitelma. Sisiliassa mafialla on omat suunnitelmansa euron suhteen.

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Doctor Who:n 50-vuotisjuhlajakso TV2-kanavalla lauantaina 23.11.

Marko Ikäheimo


Olen säännöllisesti mesonnut täällä Doctor Who:n jaksoista jo jonkin aikaa. Viime keväänä Suomessa esitetyistä osista ei kuitenkaan tullut juuri pukahdettua. Osittain tämä johtuu siitä, että erityisesti viimeisimmistä jaksosta oli paha kirjoittaa mitään ilman melko rankkaa spoilaamista.

Nyt kannattaa olla aivan erityisen herkkänä, sillä lauantaina 23.11. esitetään Doctor Who:n 50-vuotisen taipaleen juhlajakso. Kaikken parasta tässä on se, että meidän oma TV2 esittää jakson samaan aikaan BBC:n ensiesityksen kanssa! Pisteet Kakkoselle hienosta eleestä!

tiistai 12. marraskuuta 2013

Vieläkö Ender's Game toimii kirjana?

Marko Ikäheimo

 

Kirjoitin vähän aikaa sitten Orson Scott Cardin supersuosittuun romaaniin pohjautuvan Ender's Game -elokuvan saamasta ennakkovastaanotosta. Erityisesti asiaa koskettavia piirejä on jurppinut Cardin homofobiset kommentit, jotka ovatkin olleet sitten aika paksua tavaraa.

Joka tapauksessa, näiden ristiriitojen takia minun on ollut jo jonkin aikaa vähän vaikea suhtautua alkuperäiseen kirjaan oikealla tavalla. Sitteny luin kommentteja, joissa elokuvan tekijätkin ihmettelivät Cardin vuodatuksia. Heidän mielestään kirjan sanoma tiivistyy äärimmäiseksi toisten ymmärtämiseksi ja erilaisuuden hyväksymiseksi. Näiden kommenttien rohkaisemana päätin sitten kuunnella Ender's Gamen äänikirjaversion uudestaan. Ensimmäisenä silmiin pisti kirjan tunnuskuva, joka oli vaihdettu elokuvan mainosmateriaalista napatuksi näkymäksi. Mutta ei kirjaa kansiin katsomista, äänikirjaa eritotenkaan.

torstai 7. marraskuuta 2013

Karmaisevia ja vähän söpöjäkin robotteja Boston Dynamicsilta

Marko Ikäheimo


Jenkkiarmeijalla on oma osastonsa kaikenlaisen futuristisen tauhkan suunnittelulle. Tämä DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) onkin sitten perustamisestaan vuonna 1958 saanut yhtä sun toista pientä aikaa. Kyseisen byroon suunnittelema oli muun muassa Arpanet, jonka pohjalta internet lopulta kehittyi.

Oma suosikkini DARPAN:n villien suunnitelmien listalla on sen aluevaltaukset robotiikan suuntaan. Erityisen huiman näköisiä ovat sen Boston Dynamics- tutkimuskeskuksen kanssa luomat nelijalkaiset robottikuormajuhdat, jotka voivat avustaa joukkoja mitä erilaisimmissa maastoissa. Tässä videossa noin koiran kokoinen Wild Cat -robo vetää vähän rinkiä:




keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Larry Correia: Hard Magic (Book I of the Grimnoir Chronicles)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 15 h 59 min, lukija Bronson Pinchot

Marko Ikäheimo


Jake Sullivan on entinen vanki (syyttömänä tuomittu), yksityisetsivä, ja pakon edessä FBI:n avustaja kieltolain ajan Amerikassa. Tosin tässä todellisuudessa ilmalaivamatkailu on arkipäivää ja maailmanhistoria on muuten vähän toisenlainen. Suurin ero meidän tuntemaamme historiaan on taikuuden olemassaolon jokapäiväisenä ilmiönä.

torstai 24. lokakuuta 2013

Jussi Katajala: Leonardon rasia ja muita historiallisia kertomuksia

Osuuskumma 2013 260 s.

leonardonrasia.blogspot.fi

Hannu Väisänen


Esipuhe ja kaksitoista novellia historiallista fantasiaa. Novellien enemmistö eli kymmenen on ilmestynyt aiemmin jossain muualla, mutta osa julkaisuista on niin pienilevikkisiä, että en ollut niistä kuullutkaan.

Novelleilla ei ole yhtenäistä teemaa, mutta ne on laitettu aikajärjestykseen. Ensimmäinen, Taivaalta pudonnut, kertoo uudelleen muinaisen myytin, ja viimeinen, Asturias (Leyenda), tapahtuu osin nykyajassa ja osin keskiajan Espanjassa.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Sid Meier's Pirates! iPadilla

Marko Ikäheimo


Luonnostaan laiskana ja harvahkolla mielikuvituksella varustettuna aloitan usein nämä kirjoitukseni muistelemalla menneitä aikoja. Vaikka tälläkin kertaan kyseessä on klassikko, täytyy todeta, että nörttisivistyksessäni on tällä kohtaa ammottava aukko.

Alkuperäinen Sid Meierin Pirates-peli julkaistiin jo ammoisella 80-luvulla. Kieltämättä jo silloin tuli katseltua mielenkiinnolla postimyyntifirmojen mainoksia, mutta jostakin syystä itse hankintaa ei tullut koskaan tehtyä. Pirates on historiansa saatossa versioitu erittäin monelle koneelle, yksi viimeisimmistä alustoista on iPad. Päätin sitten viimein kokeilla tätäkin, kun budjettikaan ei kärsinyt siitä kuin muutaman euron verran.


tiistai 8. lokakuuta 2013

Thrillbent-verkkosarjakuvasivusto

Marko Ikäheimo


Sarjakuvia seuraaville on luultavasti käsikirjoittaja Mark Waidin nimi kohtuullisen tuttu. Meriittilistaa löytyy 80-luvulta asti, joukossa muun muassa nykyisin melko tavalla alan peruskiviksi luettavat Teräsmies-tarinat Kingdom Come ja Birthright. Viimeisin täysosuma on Daredevil-sarjakuva, josta onkin jo tullut meuhkattua aikaisemminkin.

Viime vuoden puolella Waid päätti kokeilla rahkeitaan myös digitaalisen kustantamisen puolella. Yhdessä toisen sarjakuvaveteraanin John Rogersin kanssa hän perusti Thrillbent-sivuston, jossa esitetään eri tekijöiden tuotoksia. Ensimmäinen julkaistu tarina oli Waidin itsensä kirjoittama Insufferable. Insufferablessa näemme, mitä tapahtuu, jos lepakkomiestyyppisen yön synkeän kostajan apulaisesta kasvaa isona omahyväinen ääliö, jolla on vaikeuksia ajatella omaa napaansa pidemmälle. Tilannetta ei paranna yhtään se, että tämä dynaaminen duo sattuvat olemaan samalla myös isä ja poika.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Tero Somppi: Leijonan varjo

Myllylahti 2013 304 s.

Hannu Väisänen

Leijonan varjo on lähitulevaisuuteen sijoitettu dystopia. Suomi on eronnut Euroopan Unionista ja on äärioikeistolainen diktatuuri, jossa ulkomaalaiset on pantu kuriin ja suomalaiset ovat taas isäntiä omassa maassaan. Virallisen propagandan mukaan. Olot muistuttavat kovasti nykyistä Pohjois-Koreaa ja kuka tahansa voi olla ISPOn (Isänmaallisen poliisin) ilmiantaja.

Dystopian kaavan mukaisesti romaanin päähenkilö, ylikonstaapeli Pekka Gerber, ei ole tyytyväinen asioiden tilaan. Hän on keski-ikäinen ja aloittanut uransa vanhan järjestyksen aikana eli hän tietää, miten asiat olivat silloin. Poikkeama kliseestä on, että hän löytää uudesta vallasta jotain hyvää: Epämääräiset maahanmuuttajajoukkiot eivät enää pyöri Helsingin rautatieasemalla ja kaduilla ei ole roskia. Hän ihmettelee, miten entisaikaan yhteiskunnalla oli varaa maksaa työttömyyskorvauksia, mutta ei ollut varaa palkata ketään siivoamaan. (Niinpä. :-)

perjantai 4. lokakuuta 2013

Mark Hodder: The Curious Case of the Clockwork Man: Burton & Swinburne, Book 2

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 37 min, lukija Gerard Doyle

Marko Ikäheimo


Burton & Svinburne -sarjan ensimmäisessä osassa ihmeteltiin, miksi asiat näyttäisivät luiskahtaneen vuoden 1862 todellisuudessa  pahemman kerran paikoiltaan. Syykin tilanteeseen löytyi, mutta tilanteen korjaaminen on jo liian myöhäistä. Nyt sitten koetetaan elää seurausten kanssa.

Kuninkaan agentti, sir Richard Francis Burton, saa selville, että koko hässäkkä liittyy jollakin tavalla joukkoon hyvin erikoisia jalokiviä. Nämä mustat timantit ovat tipahtaneen maapallolle joskus muinaisina ajankohtina ja niillä huhutaan olevan yliluonnollisia ominaisuuksia.

maanantai 30. syyskuuta 2013

Aku Ankan nettiarkisto ja Carl Barks

Sanoma Oy sai sitten tungettua verkkoon jokaisen Suomessa julkaistun Aku Ankka - tarinan. Pitihän sinne tunnukset hankkia, koska Carl Barks. Huomasin muuten sitten näitä tarinoita kahlatessani yhden hyvin merkittävän asian, josta ette varmasti ole koskaan kuulleet mainittavan.

Carl Barks oli nero.
 
Ankkatarinoiden kuvallisessa kerronnassa en ole konsanaan nähnyt ketään hänen veroistaan. Tarinassa "Atlantiksen arvoitus" kiista muutamasta killingistä muutuu Barksin käsissä tiukaksi tahtojen kaksinkamppailuksi.

torstai 19. syyskuuta 2013

Antti Eronen: Operaatio Harmageddon

Myllylahti 2013, 488 s.

Hannu Väisänen


anttieronen.blogspot.fi

On vuosi 2204. Kiina on maapallon ja koko aurinkokunnan johtava valtio, mutta nyt sen ote on kirpoamassa. Mars on itsenäistymässä. Itsenäisyyden vastustajat ovat asiasta eri mieltä.

Antti Erosen ensimmäinen romaani, Dreamland – Aavekomppania, oli kuin räiskintäpelin käsikirjoitus. Toinen, Talvi (http://kalaksikukko.blogspot.com/2011/10/antti-eronen-talvi.htm), oli vähän parempi. Operaatio Harmageddonissa Antti Eronen on palannut juurilleen.

maanantai 16. syyskuuta 2013

Pääkirjoitus: Vihdoinkin maailma on meidän (ainakin hetken aikaa)

Marko Ikäheimo

 
Joskus varhaisella kivikaudella, kun Babylon 5 vielä tuli Suomen televisiosta, kirjoitin vanhaan Kalaksikukkoon viikoittaista katsausta television SF-tarjonnasta. Katson palstan tarpeelliseksi, koska alan tarjonta ei tosiaankaan paljon päätä huimanut. Tässä suhteessa maailma on muuttunut hyvin paljon. Scifi-, kauhu- ja fantasiasarjoja on telkussa tarjolla useita ja elokuvateattereissa SF tuntuu melkein olevan jo valtavirtaa.
 

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Naomi Novik: His Majesty's Dragon: Temeraire, Book 1

Arvosteltu versio: Audbile äänikirja, pituus 10 h, lukija Simon Vance

Marko Ikäheimo

 
Napoleonin sotien aikaan Euroopassa elettiin hyvin jännittäviä aikoja. Vieläkin veikeämmäksi touhu olisi mennyt, jos taistelevilla osapuolilla olisi ollut ilmatukea käytössä. Kuinka ollakaan, Naomi Novikin Temeraire- kirjoissa lohikäärmeet ovatkin sopivasti ihan oikeasti olemassa, ja ne jopa suostuvat taistelemaan ihmisten rinnalla. Näiden lohhareiden keskuudessa tulen syökseminen on melko harvinainen kyky, mutta sen sijaan niiltä löytyy useita muita mielenkiintoisia taitoja. Tämän ne voivat olla hyvin älykkäitä. Ja itsepäisiä.

torstai 5. syyskuuta 2013

Podcast-esittely: SF Squeecast

Marko Ikäheimo

 
Yksi scfiharrastuksen hankaluuksista on hyvän uuden materiaalin löytäminen. Tarjontaa on yllin kyllin, mutta aikaa ei huvittaisi hukata täydelliseen potaskaan. Tällä kertaa onni potkaisi. Nimittäin juuri tulleista Hugo- palkintojen tuloksista pisti silmään fancast-kategorian voittaja SF Squeecast, joka herätti kiinnostusta jo pelkästään nimellään.
 
Podcastin ideana on, että joukko alan tunnettuja nimiä kerääntyy esittelemään omia valintojaan SF-kentältä. Nämä valinnat voivat olla kirjoja, elokuva, tv-sarjoja, pelejä ja niin poispäin. Käsiteltävä aihe voi olla aivan tuliterä tai sitten esittelijän lapsuuden suosikki.
 
SF Squeecastissa parasta on huomata, että pitkän linjan konkaritkin osaavat olla aivan yhtä innoissaan SF-jutuista kuin meikäläiset tavalliset nörtitkin.
 

torstai 29. elokuuta 2013

Anne Leinonen, Tuomas Saloranta, Shimo Suntila (toim.): Hurtan koodeksi. Boris Hurtan 25-vuotistaitelijajuhlakirja.

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry 2013, 200 s.

Hannu Väisänen


Spefi-piireissä Boris Hurtta taidetaan tuntea parhaiten kirjoja keräävästä parivaljakosta Valdemar Rydberg ja Nils Hermelin. Tämä kokoelma on tehty juhlistamaan hänen 25-vuotista taiteilijauraansa. Kokoelmassa on 34 novellia, raapaletta, näytelmää tai runoa.

Kokoelmassa on aiheiden mukaan neljä osaa. Ensimmäinen osa kertoo kirjoista ja niiden keräilijöistä. Novelleista jäi erityisesti mieleen Heikki Nevalan Kirjojen vangit sekä Lovecraft-henkiset Jani Kankaan Uusintapainos ja Juha Salmisen Kakskerran hamsteri.

tiistai 27. elokuuta 2013

Jim Butcher: Summer Knight: The Dresden Files, Book 4

Arvosteltu versio: Audible äänikirja. Pituus 11 h 12 min. Lukija James Marsters. Sarjan edellisten osien arvostelut löytyvät täältä.

Marko Ikäheimo


Huomautus. Dresden-kirjat rakentuvat hyvin tiiviisti sarjan edellisten osien tapahtumien päälle. Nämä arvostelut on tarkoitus pitää spoilerittomina. Viittaukset edellisiin kirjoihin ovat tarkoituksella hyvin epämääräisiä.

Kirjan alussa Dresden on joutunut keskelle yliluonnollisen maailman supervaltojen keskinäistä kamppailua. Itse asiassa hänet on pelattu täsmälleen tapahtumien keskiöön. Eikä siinä (tietenkään) kaikki, siinähän pääsisi päähenkilömme aivan liian helpolla. Myös tuonpuoleisen puolella kiehuu. Haltiaväen valtakunta on jakautunut kesän ja talven hoveihin, jotka jo luontonsa mukaan ovat koko ajan toistensa kurkussa. Tällä kertaa mukana kärhämässä on kuitenkin jotain aivan uutta ja ennenkuulumatonta. Ja arvatkaas, kenen pitäisi tämäkin sotku selvittää?

Jos sarjan edellisessä osassa tapahtumat alkoivat varsinaisesti vyörymään, tässä kirjassa Suuren Juonen rakennuspalikat loksahtelevat lopullisesti paikoilleen. Nyt ollaan päästy jo tasolle, jossa samasta muotista voisi tahkota loputtoman määrän tusinatarinoita. Butcher kiihdyttää kuitenkin vauhtia kirja kirjalta.

James Marsters on lukijana yhtä loistava kuin aina ennenkin.

torstai 22. elokuuta 2013

Harri Erkki (toim.): Aukkoja ajassa. Suomalaisia aikamatkanovelleja

Turbator 2013, 210 s.

Hannu Väisänen


Kymmenen novellia (jos raapaleet lasketaan yhdeksi novelliksi) ja Harri Erkin esipuhe. Osa novelleista on ilmestynyt aiemmin eri lehdissä, ja tällä kertaa novellien lopussa on mainittu, milloin ja missä, mitä Turbatorin julkaisuissa ei ole yleensä tehty. Se on hyvä.

Jyrki Iäksen Koekaniinissa (ilmestyi vuonna 1968) pelätään ydinsotaa niin kuin silloin varmaan pelättiinkin. Nykyään novelli tuntuu vanhentuneelta.

tiistai 20. elokuuta 2013

Podcast-esittely: Welcome to Night Vale

Marko Ikäheimo


http://commonplacebooks.com/welcome-to-night-vale/

Night Valen kaupungissa kaikki ei ole kohdallaan. Itse asiasa siellä ei ole mikään kohdallaan. Kaupunginvaltuuston tiedotustilaisuuksissa lausunnot sisältävät pääasiassa ulvahduksia ja murinoista. Pääkadulle ilmestyy tyhjästä pyramidi, jonka tarkoitusta kukaan ei ymmärrä. Kesken koulun vanhempinnneuvoston kokousta aukeaa aikaportaali, josta lehahtaa parvi lentoliskoja.  Mutta ei hätää: syötyjen neuvoston jäsenten muistotilaisuudessa järjestetään myös arpajaiset.

torstai 8. elokuuta 2013

Mark Hodder: The Strange Affair of Spring Heeled Jack: Burton & Swinburne, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 4 min, lukija Gerard Doyle

Marko Ikäheimo


Vuoden 1861 Lontoossa jokin on meidän näkövinkkelistämme kovasti pielessä. Höyrykäyttöinen teknologia on yltänyt hurjiin suorituksiin ja eugeniikkaa harrastavat tiedemiehet ovat jalostaneet eläimiä mitä mielikuvituksellisempiin tarkoituksiin. Jotkut asiat ovat pysyneet myös ennallaan. Sankka savusumu peittää Lontoon taivaan. Alempien yhteiskuntaluokkien osa yhteiskunnassa ei ole kovin kadehdittava, varsinkaan suurkaupunkien slummeissa.

Ympäri Englantia alkaa tapahtua mieltäkuohuttavia rikoksia. Nuorten naisten kimpuun hyökkää olento, joka  kuin jousien sinkoamana loikkii hurjia matkoja. Kansan suussa tämä hirmu saa nimekseen Spring Heeled Jack.

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Anne Leinonen (toim.): Kirjoita kosmos. Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen

Uusittu laitos, ensimmäinen painos
Suomen Tieteiskirjoittajat ry
ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry 2012
140 s.

Hannu Väisänen


Kirjoitusoppaiden lukijoiden kannattaa muistaa Matt Cowardin havainto (kirjoitusoppaassaan Success... And how to avoid it; http://ttapress.com/books/3/success-and-how-to-avoid-it/): paljon useampi ihminen ansaitsee elantonsa kirjoitusoppaita tekemällä kuin niiden ohjeita noudattamalla. Tästä kai seuraa, että ainoat huomion arvoiset oppaat ovat ammattikirjailijoiden tekemiä, kuten esimerkiksi Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi? ja Stephen Kingin Kirjoittamisesta. Kumpikaan ei välttämättä noudattanut omia neuvojaan, mutta ainakin he ovat tienanneet rutkasti enemmän muilla teoksillaan kuin kirjoitusoppaillaan.

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Batman '66, digitaalinen sarjakuva

Arvosteltu versio: Comixology -nettikaupan digitaalinen sarjakuva.

Marko Ikäheimo

Anteeksi, missä olinkaan?

Muistatteko vielä ajan, kun Batmanin seikkailut olivat hauskoja?

Yön Synkeällä Kostajalla ei ole varsinaisesti juuri ollut iloisia hetkiä, mutta 60-luvulla koettiin sellainenkin ihme. Batmanin oma TV-sarja oli niin täynnä hupia ja camppia, että heikompia hirvitti. Itselleni mieleen jäivät erityisesti täydellisellä pokerilla heitellyt älyttömyydet sekä tietysti Julie Newmarin alkuperäinen Kissanainen.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Mutta mitä tapahtui Orson Scott Cardille?

Marko Ikäheimo


Yksi nuoruuteni rätkäyttävimmistä kokemuksista oli, kun sain käsiini Orson Scott Cardin Ender's Gamen suomennoksen (suom. Ender, Ursa Scifi 1990, Sari Peltoniemen arvostelu vanhassa Kalaksikukossa). Kirjan juoni lapsista, jotka värvätään futuristiseen armeijaan koulutettaviksi taistelemaan hyönteistämäisiä vihollisia vastaan oli teemoiltaan ja asenteeltaan todella Jotakin Muuta. En ollut tyystin yksin mielipiteineni. Ender's Game voitti aikoinaan sekä Hugo- että Nebula-palkinnot. Kirja on poikinut useita jatko- ja rinnakkaisosia, joista Speaker for the Dead (suom. Kuolleiden puolustaja, Ursa 1991) ja Xenocide (suom. Kansanmurha, Galaxy Scifi 1996) on melko kohtuullista luettavaa. Näitä seuraava röväskä aiheeseen liittyviä kirjoja onkin sitten melko puuduttavaa luettavaa.

Pitkäveteisten kirjojen vääntäminen ei ole varsinaisesti mikään rike, eipä niitä kukaan pakota lukemaan. Myöskään Cardin vakaumuksellinen mormoni-uskonnon tunnustaminen ei minua pahemmin haitannut. J.R.R. Tolkienin ja C.S. Levisin uskonnolliset vakaumukset löytyvät heidän teostensa maailmankuvasta, paikoitellen varsin selvästi.

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Sean Howe: Marvel Comics: The Untold Story

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 17 h 52 min, lukija Stephen Hoye

Marko Ikäheimo


Kuten aikaisemminkin on tullut todettua, olin 70-luvun lopun ja 80-luvun aika kova supersankarisarjakuvien fani. Teräsmiehen ohella luin Hämähäkkimiestä varsin innolla. Ja sitten käsiin sattui ensimmäinen Ryhmä-X:n oma sarjakuvalehti, ja se olikin sitten menoa. Addiktiosta pelasti vasta 90-luku, jolloin näistä mutanttiseikkailuista tuli hämmentävää roskaa. Tuolloin minulla ei ollut aavistustakaan, miten pahasti kuula Marvelilla olikaan hukassa. Asioiden oikea tola paljastui lopullisesti luettuani tämän perusteellisen selvityksen Marvelin taipaleesta.

torstai 27. kesäkuuta 2013

John Scalzi: The Ghost Brigades

Marko Ikäheimo


The Ghost Brigades on jatkoa Scalzin Old Mans War -kirjalle. Tähtiin levittäytynyt ihmiskunta on aivan yhtä suuressa liemessä kuin ennenkin. Itse asiassa on alkanut näkymään merkkejä siitä, että vieläkin pahempaa on tulossa.

Elintärkeitä tietoja vihollisille vuotanut tiedemies loikkaa, mutta jättää sattuman oikusta jälkeensä kopion omasta tietoisuudestaan. Sopivasti käytössä on joukko enemmän tai vähemmän blankkoja klooniruumiita, joten tämä tietoisuus istutetaan erikoisjoukkojen sotilaaseen. Tuloksena syntyneen Jared Diracin tehtävänä on selvittää, miksi hänen tietoisuutensa alkuperäinen omistaja petti ihmiskunnan ja mitkä hänen suunnitelmansa vastaisen varalle ovat. Siinäpä onkin yhdelle soltulle tekemistä, eritoten vastasyntyneelle.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kaj Korkea-aho: Tummempaa tuolla puolen

Käsikirjoituksesta suomentanut Laura Beck, Teos & Schilds & Söderström 2012, 440 s.


Hannu Väisänen

Gränby on pikkukylä Pohjanmaalla: "Useimmat vaikenivat. Jotkut puhuivat toisinaan muutaman sanan ja aina välillä joku ampui itsensä pannuhuoneessa." Gränby tuntuu kovin tavalliselta suomalaiselta pikkukylältä, jossa jokainen tuntee jokaisen, eivätkä salaisuudet ole salaisuuksia, vaikka asukkaat ehkä luulevat tosin.

Pastori, Simon, oikaisee paikallisessa maastojuoksukilpailussa ja diskataan. Skandaali leviää valtakunnallisiin iltapäivälehtiin. Sofie kuolee auto-onnettomuudessa. Hänen sulhasensa Benjamin alkaa selvittää, mitä oikein tapahtui. Cristoffer palaa lapsuudenkotiinsa viimeistelemään kansanrunouden lopputyötä paikallisesta Raamt-kummituksesta. Sofien veli Loke tulee hautajaisiin. Lapsuudenystävät ovat koossa, ja tarina alkaa.

maanantai 17. kesäkuuta 2013

X minus 1 -kuunnelma-arkisto

Marko Ikäheimo


1950-luvun alussa yhdysvaltalainen NBC-radioyhtiö lähetti 17-osaisen Dimension X -scifikuunnelmasarjan. Vuonna 1955 yritettiin uudelleen, ja tällä kertaa vauhtia riitti vuoteen 1958 asti. Tässä ajassa esitettiin 126 kuunnelmaa, jotka oli sovitettu SF:n kultakauden kirjoittajien töistä. Sarjasta löytyi muun muassa Isaac Asimovin, Ray Bradburyn, Philip K. Dickin, Theodore Sturgeonin, Fredrick Pohlin ja Robert A. Heinleinin töitä.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Haiharan nukketeatteri: Saapasjalkakissa

Charles Perraultin klassikkosadun pohjalta dramatisoinut ja ohjannut: Terhi Syrjänen

Riitta Niemistö


Lapsi tekee leikin vaikka vanhoista lukoista ja vietereistä. Ja Haiharan nukketeatteri Saapasjalkakissan. Nelivuotias odotti näkevänsä tosi söpön kissan. Olihan se söpö, tavallaan... tai ainakin ilmeikäs. Hyvin ilmeikäs ja nokkela. Kuningas ja prinsessa tehtiin lampunvarjostimista, hevonen lattiaharjasta. Vaikutelma ei kuitenkaan ollut halpa, vaan taiteellinen. Valot sen tekivät. Ja äänitehosteet. Ja näyttelijät. Koko kokonaisuus.

Haiharan nukketeatterin esitykset on vain nähtävä. Tarinat ovat vanhoja, mutta toteutus on moderni. Se viehättää lasta eikä jätä aikuistakaan kylmäksi. Tällä kertaa kehyskertomuksessa tarinaa kerrottiin vintillä. Neljä- ja seitsemänvuotiaat nauroivat, hihkuivat, jännittivät, yllättyivät ja jammailivat musiikin tahdissa. Välillä nelivuotiaan piti hakea äidistä turvaa.

Kun näytös loppui, nelivuotias oli pettynyt. Hän ilmoitti kovaäänisesti, että ei tämä vielä saa loppua. Voiko teatteria sen aidommin kiittää? Näytöksiä on vielä jokunen jäljellä. Kalaksikukko suosittelee: suositusikäraja on kolme vuotta ja liput maksavat kuusi euroa. Syksyllä on tulossa nukketeatteria aikuisille.

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Princeless-sarjakuva

Arvosteltu versio: Comixology-verkkokaupan digitaalinen sarjakuva.

Marko Ikäheimo


Aikojen alusta naimakelpoisten kauniiden prinsessojen osana on ollut tulla lukituksi korkeaan torniin, jota vartio kammottava hirviö. Ennen pitkää komea prinssi karauttaa paikalle ja puhtaan uljautensa voimalla peittoaa vartiohirviön. Palkkiokseen prinssi saa prinsessan ja puoli valtakuntaa ja sitten he elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka.

"Lässyn lässyn", tuumaa tähän tarinamme pirteä pikkuprinsessa. Hänen suunnitelmissaan ei todellakaan ole odottaa prinssintolvanaa pelastajaksi jossain onnettomassa tornissa. Pahaksi onneksi prinsessan isä on tiukka traditionalisti, ja mistäpä muualtakaan päähenkilömme itsensä löytää, lohikäärme pihalla vahdissa. Prinsessa Adrienne päättää ottaa kohtalon omiin käsiinsä. Vartiolohikäärme on loppujen lopuksi melko kiltti peto (vaikka joskus herkutteleekin vähän liikaa tornille ryykäävillä prinssinretaleilla). Yhdessä he päättävät lähteä pelastamaan muita Adriennen sisaruksia.

torstai 6. kesäkuuta 2013

Jim Butcher: Grave Peril: The Dresden Files, Book 3

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h 59 min, lukija James Marsters, muut Dresden-sarjan kirjojen arvostelut löytyvät tämän linkin takaa.

Marko Ikäheimo


Kirjan alussa yksityisetsivävelho Harry Dresden on selvittämässä sairaalan synnytysosastoa riivaavaa kummittelutapausta ystävänsä Michael Carpenterin kanssa. Michael on ihkaoikea Jumalan ritari, ja hänellä on ihkaoikea pyhä miekka. Pikkuisen ehkä jäykkäniskainen elämän pikku paheiden suhteen, mutta erittäin kätevä kaveri tiukassa paikassa. Jahdattu kummitus pistää yllättävänkin lujasti kampoihin, mutta toverukset pääsevät kuitenkin niskan päällä.

Myöhemmin Dresden joutuu tekemisiin demonin kanssa, joka kutsuu itseään Painajaiseksi. Painajainen tuntuu keskittyvän vainoamaan jollakin tavalla Dresdenin kanssa tekemisissä olleita, ja onnistuukin sattumaan muutamaa melko pahasti. Myös Painajainen käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin tällaisen pahalaisen kuuluisi. Meidän todellisuutemme verhon takana sijaitsevassa yliluonnollisen valtakunnassa, Neverneverissä, tuntuu olevan jotakin pahasti vialla.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Comics Alliance, ei sittenkään R.I.P.

Marko Ikäheimo


Muutama viikko sitten surin yhden suosikkisivustoistani, sarjakuvakulttuuriin keskittyneen Comics Alliancen, poismenoa. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että uutiset CA:n kuolemasta olivatkin suuresti liioiteltuja. Toukokuun 20. päivä etusivulle ilmestyi melko mielenkiintoinen postaus.


perjantai 31. toukokuuta 2013

Anders Fager: Pohjoiset kultit. Kauhukertomuksia

Suom. Ulla Lempinen, Atena 2012, 272 s.

Hannu Väisänen


Viisi kauhukertomusta. Niitten välissä on neljä fragmenttia, jotka sitovat kertomukset toisiinsa.

Yksi novelli ei tunnu kuuluvan joukkoon: Murtuneen miehen toivomus on kertomus ihmisistä, jotka jäävät jalkoihin, kun Kaarle XII:n armeija vetäytyy Norjasta tuntureitten yli suuren Pohjan sodan aikana talvella 1718–1719. Muut novellit tapahtuvat nykyajassa.

Tarjolla on myös lovecraftilaista kauhua ruotsalaismetsissä sekä kysymyksiä siitä, mikä erottaa ihmisen eläimestä, onko maineen etsimisessä kaikin mahdollisin keinoin tai julkisivun ylläpitämisessä mitään järkeä? Kuinka paljon niistä kannattaa maksaa ja millä tavalla?

Näitä tahtoo lisää!

torstai 30. toukokuuta 2013

David Drake: With the Lightnings: RCN Series, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 13 h 44 min, lukija Victor Bevine.

Marko Ikäheimo


Kirjoittaessani arvostelua ensimmäisestä Honor Harrington -kirjasta, vertasin sitä David Draken RCN-sarjaan. Huomasinpa sitten, että en olekaan arvostellut yhtään näistä kirjoista Kalaksikukkoon. Puute, joka on hetimiten korjattava.

RCN-kirjojen maailmassa ihmiskunta on levittäytynyt useille planeetoille. Kaksi voimakkainta tähtienvälistä imperiumia ovat Cinnabarin tasavalta sekä Vapaiden Tähtien Allianssi, Kumpikaan näistä ei ole varsinaisesti mikään demokratian perikuva. Tähtialliannsia johdetaan totalitaarisesti muinaisen Neuvostoliiton tyyliin. Cinnabarissa on kyllä senaatti, mutta varsinainen vaikutusvalta syntyy monimutkaisesta mahtisukujen keskinäisten suhteiden verkostosta.

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Linkkivinkki: Text from Superheroes

Marko Ikäheimo


Meemit tulevat ja meemit menevät. Luulin jo, että kuvitteellisten lähettäjien tekstiviestikeskustelujen paras puhti alkaisi jo olla poissa. Silti näyttäisi vielä löytyvän yksi lajityypin edustaja, jossa on vähän ideaakin jäljellä.

Texts from Superheroes -sivuston jekku on supersankarisarjakuvien hahmojen väliset tekstaukset. Väliin mahtuu hieman muidenkin lajityyppien edustajia, kuten esimerkiksi Star Trekkiä. Vitsien tajuamiseen tarvitaan hieman perussivistystä genrestä. Sivustossa onkin ylivoimaisesti parasta se, miten hyvin sen tekijät ymmärtävät hahmojen taustoja ja sielunelämää. Esimerkiksi Kapteeni Amerikalla on vielä pikkuisen vaikeaa hiffata nykytekniikkaa ja nykyistä maailmanmenoa.

Pieni varoitus: tekstareiden kielenkäyttö on hieman roisihkoa, vaikkakaan aivan mahdottomiin rasvaisuuksiin ei äidytä. Pari vitsissä esiintyvää linkkiä ei ehkä herkkäsieluisimpien kannata seurata.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

David Weber: On Basilisk Station, Honor Harrington, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 15 h 40 min, lukija Allyson Johnson

Marko Ikäheimo


Tarkemmin määrittelemättömässä (tai ei ainakaan vuosiluku mieleen jäänyt) tulevaisuudessa Manticoren avaruuskuningaskunta on kohtuullisen vauras ja voimakas. Vahva avaruuslaivasto takaa Manticoren pärjäämisen vihollisia, erityisesti Havenin kansantasavaltaa, vastaan. Sisäisissäkin valtataisteluissa riittää selvittelyä.

Tähän tilanteeseen astuu mukaan nuori kapteeni Honor Harringon. Sphinx-planeetalta kotoisin olevana Harringon on keskimääräistä ihmisnaista vahvempi ja kyvykkäämpi johtajana sekä myös tarpeen vaatiessa käsirysyssä, minkä muutamakin akatemian aatelisista sovinistiporsaista saa ikäväkseen todeta. Manticoren avaruuslaivastossa naisten on ilmeisesti kohtuullisen helppo edetä sotilasuralla: esimerkiksi eräs kunnianhimoisimmista amiraaleista on nainen. Harringon joutuu juuri tämän samaisen amiraalin huonoihin kirjoihin ja saa käytännössä karkoitustuomion valtakunnan rajalla sijaitsevalle Basilisk-asemalle. Luonnostaan tarmokkaana ja aikaansaapana henkilönä Harrington pistää tuulemaan ja laittaa tässä melko retuperälle joutuneessa järjestelmässä ison luudan lakaisemaan.

tiistai 7. toukokuuta 2013

R.I.P. Comics Alliance

Marko Ikäheimo


No johan nyt on helskutti.

Jo pidemmän aikaa ensimmäisiä asioita nettiin mennessäni on ollut mainion Comics Alliance -sarjakuvakulttuurin monitoimisivuston tarkistaminen. Aivan erityisesti olen lukenut Chris Simsin kirjoituksia, sillä hänen huumorintajunsa osuu todella lähelle omaani.

Tämän kuun alussa huomasin sitten, että sivusto ei enää päivity. Syy selvisi sitten viikonlopun aikana. Sivut omistava AOL päätti vetää töpselin seinästä, vaikka Comics Alliancen toiminta oli hyvin vilkasta ja ilmeisesti muutenkin menestyksekästä. Sivusto on muun muassa tänä vuonna jo kolmatta kertaa kisaamassa maineikkaasta Eisner-sarjakuvapalkinnosta.

maanantai 6. toukokuuta 2013

Linkkivinkki: Mel Brooksin podcast-haastattelu

Marko Ikäheimo


Mel Brooks löytyy useammankin suosikkielokuvani takana. Aivan erityisiä suosikkejani ovat Hitchcock-parodia Korkeuskammo (High Anxiety) sekä mustavalkoinen Frankenstein junior (Young Frankenstein). En kuitenkaan tiennyt esimerkiksi sitä, että Brooks on häärännyt tuottajana vaikkapa Lynchin Elefanttimiehessä tai Cronenbergin Kärpäsessä.

Nämä ja monta muutakin mielenkiintoista seikkaa käy ilmi koomikko Marc Maronin omaan WTF-podcastiinsa tekemästä parituntisesta Brooks-haastattelusta. Podcastin nimi antaisi odottaa luvassa olevan kovastikin räävittömyyksiä, mutta haastattelu sujuu hyvinkin sivistyneessä hengessä.

Mel Brooks on tehnyt yksinkertaisesti kaikkea. Tai kuiten Maron sen ilmaiseen, Brooks on voittanut elämän. Hän on ollut muun muassa pioneerina toisessa maailmansodassa ja stand up -koomikkona ihkaoikella gangsteriklubilla. Elämänkokemuksien lisäksi kertoillaan erityisesti Brooksin ensimmäisten elokuvien syntyvaiheista. Mel Brooksilla on kertomisen taito verissä ja melkein yhdeksänkymppiseksi kahdehdittavan hyvin kaikki kuulat tallella.  

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Jukka Koskelainen: Rakas rappio. Pelastus ja perikato länsimaisessa ajattelussa

Atena 2012 288 s.

Hannu Väisänen


Ennen kaikki oli paremmin ja menemme koko ajan huonompaan suuntaan. Miksi haluamme uskoa näin? Miksi olemme aina uskoneen näin? Onko se totta? Mitä yhteistä on perussuomalaisten menestyksellä ja Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjalla?

Koskelaisen mukaan riippuu valittajasta, mikä on se ihannetila, josta on rappeuduttu. Se on ollut vaikkapa antiikin Kreikka, keskiaika, 1960-luvun hippiliike tai 1980-luvun hyvinvointivaltio.

Mark Kermode: It's Only a Movie

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 7 h 52 min, lukija Mark Kermode

Marko Ikäheimo


Mark Kermoden ja Simon Mayon yhteisestä elokuvapodcastista on tullut mainittua Kalaksikukossa aikaisemminkin. Tässä kirjassa Kermode tarinoi siitä, miten hänen filmihulluutensa sai alkunsa ja kehittyi vuosien saatossa. Mukana on myös välähdyksi myöhemmältä filmikriitikon uralta.

Kirja ei ole varsinaisesti muistelmateos. Kermode itsekin toteaa, että hänen muistinsa on harvinaisen epäluotettava instrumentti. Varsinaisen dokumentin sijaan kirja onkin tavallaan päähenkilön kirjoittama omaelämänkerrallinen elokuvakäsikirjoitus. Mahdolliset epätarkkuudet ja suoranaiset virheet on tehty varsinaisen tarinan parantamisen nimissä.

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Jim Butcher: Fool Moon (The Dresden Files, Book 2)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 6 min, lukija James Marsters

Marko Ikäheimo


Ammattivelho Harry Dresdenin seikkailut nykypäivän Chicagossa jatkuvat. Tällä kertaa paikallisen rikollisruhtinaan Johnny Marconen palkkalainen löytyy käytännöllisesti katsoen rikkirevittynä. Jäljet viittaavat ihmissusiin. Näitä myyttisiä hirviöitä on useampaa lajia. Kaikki niistä merkitsevät huonoja uutisia, mutta jotkut niistä kannattaa jopa velhojen kiertää todella kaukaa.

Muiden ongelmien lisäksi Harryllä on lähes yliluonnollinen kyky ärsyttää kaikkia lähipiirissään olevia. Harryn äärimmäisen väärin ajoitettu yritys suojella ystäväänsä poliisiluutnantti Karrin Murphyä uhkaa johtaa täydelliseen välirikkoon. Tämän lisäksi Dresden saa Murphyltä kirjaimellsesti turpiinsa, ansaitusti.

torstai 18. huhtikuuta 2013

Martti M. Niemi: Stalinin hirttonuora. Punainen Suur-Suomi 1940

Marjaniemi 2012, 360 s.

Hannu Väisänen


Neuvosto-Suomea kuvaavien vaihtoehtohistorioiden lähtökohtana on yleensä se, että Tali-Ihantalan taistelu päättyi toisin, esimerkiksi Ilkka Remeksen Karjalan lunnaat ja Paavo Haavikon novelli Lumeton aika, tai sitten Neuvosto-Suomen syntyvaiheita ei kerrota, kuten Anna-Kaari Hakkaraisen romaanissa Verkko. Stalinin hirttonuorassa Neuvosto-Suomi perustetaan talvisodan jälkeen.

maanantai 15. huhtikuuta 2013

The Adjustment Bureau (2012)

Marko Ikäheimo


Kongressiedustaja David Norrisin (Matt Damon) lupaavasti alkanut senaattorivaalikampaja on menossa kauniisti sanottuna kiville. Pari vaaratonta, mutta tyhmää opiskelijapilaa tulee julkisuuteeen väärään aikaan, ja äkkiä kaikki näyttää olevan menetetty. David on jo laatimassa vaali-iltana tappion tunnustavaa puhetta, kun hän törmää balettitanssija Eliseen (Emily Blunt) varsin erikoisessa paikassa. Jostakin syystä Davidilla ja Elisellä iskee kipinää aivan välittömästi. Tapaaminen innostaa Davidia pitämään niin rehellisen puheen, että hänen tuleva poliittinen uransa näyttääkin kuin ihmeen kaupalla pelastuneelta.

Elise ehti kyllä kadota, mutta David törmää häneenkin täysin odottamatta. Syystä tai toisesta pariskunnan onnen tielle tuntuu kerääntyvän toinen toistaan epätodennäköisiä sattumuksia, ja aina lähistöltä tuntuu samaan aikaan löytyvän omituisia hattupäisiä ja harmaapukuisia miehiä.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Dredd (2012)

Marko Ikäheimo


Elävästi muistan vielä sen, kun 80-luvun puolessa välissä sain käsiini todella kummallisen sarjakuvan. Päähenkilö oli post-apokalyptisessä "megacityssä" toimiva poliisi. Itse assiassa heti alussa tuli selväksi, että tyypillä oli myös valamiehistön ja tuomarin oikeudet. Useammin kuin kerran tuomio kovimmista rikoksista oli pikainen teloitus. Kaiken päälle tämä "Judge Dredd" ja hänen maailmansa näytti päällisin puolin aivan kummalliselta kitch-hässäkältä tuomarin jättimäisistä vihreistä saappaista lähtien.

Ulkonäöstään huolimatta Dreddin kaupunki Mega-City 1 ei ollut mikään karkinvärinen onnela. Työttömyysprosentti oli
noin 99, eikä täyteen ahdetut asuinkorttelit tarjonneet kovinkaan kummoisia tulevaisuudennäkymiä. Sarjakuva olikin täynnä sysimustaa satiiria ja yhtä pikimustaa huumoria.

No, joko nyt viimein


Sitten koetti se synkkä hetki, kun Hollywood päätti iskeä ahnaat kyntensä Judge Dreddiin. Lopputulos oli sellainen sotku ja häväistys, että siihen sekaantuneet olisi pitänyt tuomita vähintäänkin 20 vuodeksi eristyskuutioihin. Olen vuosien varrella kertonut mielipiteeni Sylvester Stallonen tähdittämästä tekeleestä niin useaan otteeseen, että eipä siitä tähän hätään sen enempää.

Nyt viimein kuulin hieman lupaavampia uutisia tältä rintamalta. Dreddistä tehdään uusi elokuva, eikä siinä ole ainakaan Syltty Stallonea pääosassa. Rooliin valittu Carl Urban ei vaikuttanut liian suurelta diivalta tuomarin saappaisiin. Itse asiassa hänen roolisuorituksensa Sormusten Herra -trilogian Eomerina ja uuden Star Trekin tulisieluisena Bones McCoyna vaikuttivat hyvinkin lupaavilta. Tämä tuli todettua joku aika sitten Kalaksikukossakin. Tekijät eivät aivan jaksaneet luottaa lähdeaineiston vetovoimaan, vaan pykäsivät leffan 3D-formaattiin. Pääasiassa tästä syystä se jäi sitten elokuvateatterikierroksella katsomatta, ja katsoin elokuvan äskettäin kotona 3D-hömpötyksestä vapaana HD-versiona.

Ensivaikutelma oli varsin suotuisa. Tapahtumapaikat on viety ehkä tuotu hieman lähemmäksi meidän aikaamme. Käytettävissä oleva budjetti ei kai ollut aivan suunnaton. Lienee ollut ihan hyvä, että tekijät ovat keskittäneet rahankäyttönsä tärkeimpiin asioihin. Itse tuomarien varusteet ovat lähinnä hieman viritettyjä nykyajan SWAT-joukkojen vermeitä, tosin kypärä on aivan esikuvan näköinen.

Olin jo kehumassa, että että 1995 filmiversion ainoa hyvä ominaisuus oli sen alkuperäismateriaalille uskolliset vetimet. Sitten näin oheisen kuvan. Unohdetaan koko juttu.

Joka tapauksessa Dredd saa elokuvan alussa hommakseen uuden tuomarikokelaan arvioimisen. Tällä keltanokalla sattuu olemaan voimakkaimmat mitatut telepaattiset kyvyt, mistä voisi olla hyötyä kenttätyössä. Mega-City 1:n kadut ovat armottomia ja kohta ollaankin keskellä jättimäisessä asuntokompleksissa käytävää huumejengien välienselvittelyä. Loppujen lopuksi julistetaan tuomarienmetsästyskausi alkaneeksi, ja siitähän se vasta lysti alkaa.

Ei se nyt ihan napakymppi ollut nytkään


Tätä elokuvaa katsellessa tulee hieman ristiriitainen olo. Kokonaisuus on eittämättä huikea parannus edelliseen räpellykseen verrattuna. Väkivaltaa löytyy oikein riittävästi. Suomalainen K-18 -luokitus ei ole lätkäisty päälle turhan vuoksi. Itse asiassa hurmeen määrä alkoi olla jo ajoittain meikäläisen sietokyvyn ylärajoilla.

Carl Urban mukautuu rooleihinsa niin vaivattomasti, että on helppo unohtaa hänen olevan todella monipuolisen näyttelijä. Star Trekin räiskähtelevällä Bones McCoylla ja Judge Dreddillä ei ole kovinkaan paljon yhteistä. Urban hallitsee roolinsa niin suvereenisti, että kuulutusjärjestelmään kähistyllä Dreddin tunnuslauseella ("I am the law") on määrättömästi suurempi vaikutus kuin Syltyn mölinöillä konsanaan.

Vaikka ulkoiset puitteet ja näyttelijätyö elokuvassa on hoidettu paremmin kuin hyvin, en silti mennyt ihan täysin riemusta sekaisin Dreddiä katsoessani. Suurin puute tällä kertaa on alkuperäiselle sarjakuvalle ominaisen pikimustan huumorin ja satiirin vähäisyys. Nyt lopputulos on "vain" älyttömän hyvä toimintaelokuva. Harmillista, että kassamenestyksen puutteessa tekijät eivät ehkä pääse parantamaan suoritustaan jatko-osissa.

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Stephen King: 22.11.63

Suom. Ilkka Rekiaro Tammi 2013 870 s.

Hannu Väisänen


Nykypolven yhdysvaltalaisilla on 11. päivä syyskuuta 2001, Kingin vanhempien sukupolvella oli Japanin hyökkäys Pearl Harboriin 7.12.1941, Kingin ikäpolven šokki oli presidentti Kennedyn murha Dallasissa 22.11.1963. Entä jos sitä ei olisi tapahtunut? Kingin uusin suomennettu romaani vastaa tähän kysymykseen.

Kennedyn murhan estäminen ei ole kirjan lähtökohta, vaan päämäärä, sillä vaihtoehtohistorian asemesta romaani on aikamatkatarina. Samalla se on matka vuonna 1947 syntyneen Kingin nuoruusvuosiin, jolloin elämä oli yksinkertaisempaa ja kerma oli tehty maidosta ja sitruunasoodassa oli oikeaa sitruunaa. Nostalgiasta ei voi puhua, koska aikamatkaaja huomaa pian, että kaikki ei suinkaan ollut paremmin 50 vuotta takaperin. Päähenkilö Jake Epping on kovasti nuorta Kingiä muistuttava hahmo: opettaja, joka kirjoittaa romaania vapaa-aikanaan.

King kuvaa puolen vuosisadan takaista maailmaa niin yksityiskohtaisesti, että jos ajassa matkustamisen jättää huomiotta, tämä on historiallinen romaani. Silti jälleen kerran hän antaa sitä, mitä me fanit häneltä haluamme.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Wachowskeilta ja J. Michael Straczynskiltä uusi yhteistyösarja

Marko Ikäheimo


Nettivideopalvelu Netflixilllä näyttää olevan vähän löysää pätäkkää käytössä, joten siellä on päätetty panostaa omaan ohjelmatuotantoon. Mukana näyttää olevan varsin nimekkäitäkin tekijöitä. Esimerkiksi poliittisen komedian House of Cards pääosassa nähdään Kevin Spacey.

Nyt on tullut tieto, että Matrix-, V for vendetta ja muutaman muun pikkuleffan tehtailleet Wachowskit sekä Babylon 5:n isä J. Michael Straczynski (fanien kesken JMS) ovat päättäneet tuottaa yhteistyössä Netflixille uuden sarjan nimeltä Sense8. Sarjan perusideasta ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa, mutta toivottavasti kanava antaa tekijöille käyttöön tarpeeksi resursseja. JMS:n viimeisen Babylon 5 -tuotannon, The Lost Talesin, Warnerilta saama budjetti taisi olla kolme maapähkinää ja rikkinäinen kenkä. Tämän kokemuksen jälkeen JMS toivottikin tämäntyyppiset köyhäilyproduktiot hornantuutiin ja lähti rustaamaan elokuva- ja sarjakuvakäsikirjoituksia (ilmeisesti kohtuullisen hyvällä menestyksellä).