sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tuomas Saloranta (toimi): Kaksi novellikokoelmaa vuosilta 2011 ja 2012

Tuomas Saloranta (toim.): Pimeyden reunalla ja muita uusrahvaanomaisia kertomuksia, Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry 2011, 218 s.

Tuomas Saloranta (toim.): Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry 2012, 312 s.

Hannu Väisänen


Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio (URS; urs.fi) ei perusta taidekirjallisuuden arvoista, vaan haluaa tuottaa perinteistä seikkailuviihdettä. Pimeyden reunalla -kokoelmassa on kymmenen tarinaa scifiä, fantasiaa ja kauhua, kun taas Tiamatin värit tarjoaa kymmenen novellia avaruus-scifiä. Molemmissa on lisäksi Tuomas Salorannan esipuhe, ja kokoelmissa on useita samoja kirjoittajia.

Pimeyden reunalla -kokoelmassa pidin eniten humoristisista tarinoista.

Markus Harjun Seitsemän sisaren sali on paikoin tylsä, mutta humoristisen lopun takia sen antaa anteeksi.

Mixu Laurosen novellin kruunaavat hauskat väliotsikot, kuten: "1. Sankarimme välttää varman kuoleman".

Kalervo Rauta-Kalske tekee pilaa sekä URS:n manifestista että taidekirjallisuudesta. Hänen tarinansa sankari tietää olevansa kertomuksen hahmo ja moittii käsikirjoittajia siitä, että he lähettävät ritarit samanlaisiin tehtäviin kerran toisensa jälkeen. Lisäksi hänelle annetaan riesaksi hauska kumppani – nimeltään Komix.

Tuomas Salorannan novelli on cyberpunk-vaikutteinen parodia tavoista, joilla nuoriso viettää viikonloppua.

Tiamatissa pulp-ajan avaruus-scfiä parhaimmillaan ovat Jaakko Ension Marsin kuuhun Phobokseen sijoitettu Burroughs-vaikutteinen tarina ja Petri Laineen novelli kilpa-ajosta raketeilla Kuun ympäri. Hyvää hömppää on myös Tuomas Salorannan Palkkasoturin arkipäivää, mutta pulp-henki puuttuu, koska se on kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja kieli poskea lipoen.

Kokoelman helmi on Tero Niemen ja Anne Salmisen Nimbus-tarina. Oikeastaan se on tyyliltään, vai sanoisinko että taiteellisilta ansioiltaan, liian hieno tällaiseen pulp-kokoelmaan.

Tahtoo lisää uusrahvaanomaisia novelleja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti