torstai 14. syyskuuta 2017

Manu Saadia: Trekonomics - The Economics of Star Trek

Marko Ikäheimo

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 8 h 21 min, lukija Oliveri Wyman

Tässäpä vasta mielenkiintoinen aihe tarjolla. Star Trek ja taloustiede. Onneksi kirjasta nauttiakseen ei tarvise olla aivan mahdoton nörtti. Trekin perusteet on kuitenkin hyvä hallita.

Manu Saadialla on molemmat puolet hallinnassa. Saadia on ollut Trekkie pienestä pitäen, minkä lisäksi hän on ihkaoikea taloustieteilijä. Tällaisella taustalla Trekistä saa tongittua esille hyvinkin mielenkiintoisia näkökulmia.

Taloustieteelliseltä kannalta yksi Trek-sarjojen merkittävimmistä tapahtumista sijoittuu Star Trek: The Next Generationin (jatkossa TNG vaan) alkupuolelle, kun kapteeni Picard tilaa Earl Greytä, kuumana. Tämä nimittäin on ensimmäinen kerta, kun Trekissä nähdään oikea kunnon replikaattori. Aikaisemmin on kyllä nähty jos jonkinlaista ruoka-automaattia, mutta nyt päästää oikeiden asioiden äärelle.

Täydellisesti toimiva replikaattori nimittäin tarkoittaa sitä, että yhdelläkään Federaation asukkaalla ei ole minkäänlaista aineellista puutetta. Hyvin ilmeisesti käytettävissä on rajattomasti energiaa, joten replikaattorit voivat luoda mitä vain, kunhan malli on olemassa. Jaksossa The Neutral Zone puolestaan todetaan yksikantainen suunnilleen meidän ajastamme harhautuneelle kolmikolle, että Trek-universumissa ei rahaa tunneta eikä omaisuutta haalita.

Mutta miten toimii yhteiskunta, jossa ei ole rahaa laisinkaan? Rahataloudessa on ongelmansa, mutta se on myös melko näppärä keino asettaa vertailtavissa oleva arvo muuten hyvinkin erilaisille hyödykkeille. Mutta mikä vielä tärkeämpää: mikä toimii rahattomassa ja puutteettomassa taloudessa kannustimena inhimilliselle toiminnalle? No kunnia ja maine, tietenkin. Vertaisilta saatu hyväksyntä todellakin ainoita mahdollisia mittareita henkilökohtaisille saavutuksille tällaisessa yhteiskunnassa. Tämä kyllä selittäisi sen, miksi tohtori Noonien Soong päätti pakata kampsunsa ja lähteä lippahivoon Maasta ensimmäisten postitroniaivokokeiden mentyä kiville.

Kirjan loppupuolella Saadia tarkastelee muita Trek-universumin toimijoita. Erityisen kiinnostunut hän on ahneista ja periaatteettomista ferengeistä. Nämä voittoa korkeimpana tavoitteenaan pitävät ryökäleet muistuttavat ehkä eniten nykypäivän taloudellisia toimijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti