torstai 5. tammikuuta 2012

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Testattu versio: iPad HD

Marko Ikäheimo


Viime kuussa jäi Kalaksikukon tekeminen vähän vähemmälle. Työ- ja joulukiireiden lisäksi aikaa söi aivan erityisesti Puzzle Quest. Peli sijoittuu Warlords-universumiin, eli perinteisessä fantasiaympäristössä yritetään edetä valitulla uralla ja samalla leipoa sopivissa kohdissa vihollista lättyyn. Hahmoluokkia on valittavana tavanomainen reperturaari velhosta ritariin ja jokunen samooja ja soturi siinä välissä. Vihollisten voittamisesta saa hynää ja kokemuspisteitä. Tarpeeksi edistynyt pääsee seuraavalle tasolle, jolloin saa käyttöönsä taitopisteitä henkilökohtaisten kykyjen kehittämiseen. Voitetuilta vihollisilta saa ajoittain hyödyllisiä esineitä, joita voi ostaa myös kaupoista.

Puzzle Questin varsinainen jippo on erimielisyyksien ratkomistavassa. Taistelusysteemi perustuu vanhaan kunnon Bejeweled-ajantappajaan, jossa pelilaudalla vierekkäisiä symboleja siirtelemällä yritetään saada kolmen tai useammaan samankaltaisen nappulan rivejä. Neljällä eri värillä täydennetään omia manavarastoja, joita voi kokemuksen karttuessa käyttää erilaisiin loitsuihin. Hahmoluokasta riippuen loitsuilla voi tehostaa omia kykyjä ja tehdä vastustajalle monenlaista jäynää. Pääkalloja keräämällä saa aiheutettua suoraan pipiä.


Ärsyttävien jumittumisien estämiseksi peli ehdottaa lyhyen pähkäilyn jälkeen yhtä laillista siirtoa. Tämä siirto ei tietenkään ole välttämättä järkevin mahdollinen, ja sen tekemällä saa mahdollisesti turpiin toisessa pelilaudan osassa (ja yleensä saakin). Vihjetoiminto estää kuitenkin suhteellisen pätevästi "missasin neljän suoran vahingossa" -ärsytykset.

Puzzle Questin pääasiallinen viehätys on sama kuin tämäntyyppisissä roolipelimäisiin elementteihin perustuvissa peleissä yleensäkin. Alussa äherrettään vähäpätöisten vastustajien kanssa hiki hatussa mutta kokemuksen ja loitsujen karttuessa pistetään nekkuun yhä kovempia örkkejä. Ja tietysti välillä tekee hyvää käydä vähän moikkaamassa niitä aikaisemmin hankaluuksia tuottaneita vihulaisia. Taistelusysteemi on mukavan kiireetön, mutta tarjoaa myös yllätyksiä uusien nappuloiden tippuessa laudalle laudan ylälaidasta. Tappiokaan ei ole katastrofi, sillä laudalta kerätyt kokemuspisteet ja kullan saa pitää. Häviöstä ei tule myöskään erityistä rangaistusta, vaan kamppailut voi ottaa uusiksi tarpeen mukaan.

Puzzle Questissa voi kokeilla eri hahmoluokkien erityisominaisuuksia mielensä mukaan. Kaikki luodut sankarit pysyvät pelin muistissa, mikä on äärimmäisen mukava ominaisuus. Oikeastaan ainoa suurempi ongelma pelissä on se, että sitä tulee kerralla tahkottua liian pitkään. Sitten ollaan taas seuraavana päivänä silmät ristissä, kun pelisessio lipsahti pikkutunneille.

Puzzle Quest on tarjolla monelle käyttöjärjestelmälle. Hankin pelin myös iPadille, ja se on tarkalla retina-näytöllä melko pelattava. Pienet nappulat aiheuttavat joskus turhia väärän siirron rangaistuksia, mikäli siirtojen tekemisessä ei ole tarkkana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti