maanantai 9. kesäkuuta 2014

Podcast-esittely: Rachel and Miles X-plain the X-men

Marko Ikäheimo


Tämä kertookin vanhan
kaartin fanille kaiken
tarpeellisen
Joskus kauan kauan sitten, kun maailma oli nuorempi ja ilma sulotuoksuja pullollaan, kirjoitin wanhaan Kalaksikukkoon uskostaan luopuneen Ryhmä-X -fanin vuodatuksen kaiken ylimalkaisesta epäreiluudesta ja erityisesti suosikkisarjakuvani alennustilasta. Aika paljon minulla näköjään olikin aiheesta sanottavaa. Nyt vuosien kuluttua voin ilolla todeta, että Ryhmä-X (tai X-men, kuten se nykyään Suomessakin tunnetaan) ei 90-luvun sekoiluissa mennytkään tyystin pilalle. Tämän vuosituhannen puolella mutanttiuniversumiin on alkanut ilmaantua varsin kelvokastakin tavaraa. Yksi asia on kuitenkin pysynyt ennallaan ja vain parantanut kuin sika juoksua. Eri sarjakuvien ja juonikaarien vyyhdistä on muodostunut sellainen sotku, että ei mitään järjeä ja rajaa.

Mielenkiintoista kyllä, tämä sekoilu liittyy osittain tämän kesän suureen elokuvalliseen tapahtumaan mutanttirintamalla. Sehän perustuu Chris Claremontin ja John Byrnen klassiseen "Days of future past" -tarinaan. Äärimmäisen hieno tarina sinällään, mutta seurannaisvaikutuksena se on osittain syyllinen myöhempien X-men -juonikaarien uskomattomaan söhäämiseen eri vaihtoehtotulevaisuuksien (ja -menneisyyksien ja ilmeisesti myös -nykyisyyksien) välillä.

Vuosia sarjakuvia Dark Horse -kustantamolla editoinut Rachel Ediden päätti miehensä Miles Stokesin kanssa saada jotakin järkeä tähän sotkuun. He pykäsivät oman podcastin "Rachel and Miles X-plain the X-men". Tässä vaiheessa on menossa podcastin yhdeksäs jakso, ja nyt ollaan päästy Chris Claremontin kauden alkuvaiheisiin. Tähänkin mennessä on ehtinyt tapahtua jo paljon, ja varsinainen rytäkkä on vasta tulossa.

Podcastit tekijät tuntevat lähteensä erittäin perusteellisesti. Vaikka he ilmiselvästi rakastavatkin Marvelin mutanttiuniversumia, sen ajoittaista kökköyttä ja huvittavia käänteitäkään ei unohdeta. Edidinillä muun muassa on teoria, että Professori X on alusta alkaen ollut superroisto. Tälle näkökulmalle löytyy myös yllättävän paljon perusteluja.

Podcastin kotisivut täydentävät mukavasti kokonaisuutta näpäkästi kommentoiduilla otteilla sarjakuvista. Lisäksi sieltä löytyy kaikenlaista muutakin hörhöilyä, kuten piirustus mutanttiviikinki Erik Punaisesta poseeraamassa italaialisen viiksekkään Batmanin kanssa (pitkä tarina).

Kuten taannoisessa jaksossa todettiin, tämä podcast on niille, jotka pystyvät innostumaan Cyclopsin visiirin eri versioista. Ja hemmetti vieköön: keskustelu tästä aiheesta oli oikeasti todella mielenkiintoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti