sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Blade Runner 2049 (2017)

Marko IkäheimoAikoinaan yliopistolla pääsin uuden ja ihmeellisen internetin ääreen, ja tutustuin Usenetin uutisryhmiin (lapset, kysykää vanhemmiltanne). Siellä sitten aivan erityisesti tuli vietettyä aikaa lukien keskusteluja Ridley Scottin Blade Runnerin salaisuuksista ja tulkinnoista. Opintojen etenemisen suhteen olisi ehkä ollut parempi, että olisi kuluttanut kyseiseen aiheeseen vähän vähemmän aikaa.


Blade Runner on tullut siis katsottua muutamaankin kertaa, useampanakin versiona. Ja sitten täydelliseen elokuvaan tehtiin jatko-osa. Hyvä ajatus, ihan mahtava. Yllättäen se onneton vielä oli aika hyväkin.

Sitä vastoin kovin hyvin ei mene elokuvan maailmalla ylipäätänsä. Tämä onkin melkokoinen suoritus ottaen huomioon millaisessa jamassa se oli edellisen elokuvan aikoihin. Nyt kuitenkin ekosysteemit ovat romahtaneet lopullisesti ja muutenkin koko systeemi on hajoamassa palasiksi. Uusimman sukupolven replikantit (keinotekoiset ihmiset) tottelevat ihmisiä nurkumatta. Tarinan päähenkilö, joka tunnetaan ytimekkäästi nimeltä K, on Blade Runner -replikantti, jonka tehtävänä on tappaa edellisen Nexus 8 -sukupolven edustajia. Näillä sattuu olemaan rajoittamaton elinkaari ja ilmeisesti muitakin erityisominaisuuksia. Mysteerihän siitä syntyy, ja K:n pitää se selvittää.

Elokuva luottaa, että katsojat eivät kärsi keskittymiskyvyn vajeesta. Jotkut arvostelut valittivat, miten yleisön mielenkiintoa ei pidetä riittävästi yllä. Minusta pikemminkin oli virkistävää havaita leffan tekijöiden luottamus katsojiin. Siirtymät ovat ajoittain hyvin verkkaisia ja kohtauksille annetaan riittävästi tilaa hengittää ja kehittyä. Vireyttä pitää yllä myös musiikkitausta, joka hönkii ajoittain hyvinkin tutunoloisia tunnelmia.

Elokuvalla on myös rohkeutta tulkita uudelleen alkuperäistä materiaalia. Ridley Scottin Final Cut -versio ratkaisi melko selkeästi yhden Blade Runnerin keskeisimmistä arvoituksista. Uusi versio päättikin vetää vähän takaisinpäin, ja nyt tämä kysymys onkin vähän enemmän avoin.

Blade Runner 2049 on elokuva, josta kirjoittaessa olisi erittäin helppo snobbailla ja väheksyä tavallisten normaalien huonoa elokuvamakua. Joka tapauksessa se ei ole liian helppo katsottava. Luojan kiitos, että tällaisiakin elokuvia vielä tehdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti