torstai 13. helmikuuta 2014

Iain M. Banks: Excession

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 1 h 54 min, lukija Peter Kenny.

Marko Ikäheimo


Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan kirjoja alkoi olla jo niin ikävä, että oli pakko palata aikaisempien osien pariin. Huomasinkin sitten, että muutama niistä on jäänyt esittelemättä Kalaksikukossa. Nyt vuorossa olevasta kirjasta minulla on melko hämärät muistikuvat, eikä se taida johtua aivan tyystin arvostelijan karttuvista ikävuosista.

Tällä kertaa keskitytään Banksin hyperälykkäsiin tekoälyihin, mieliin ja erityisesti niiden avaruusaluksia ohjastaviin versioihin. Niiden kotisivilisaatio, galaksin laajuinen Kulttuuri on saavuttanut kehityksen tason, jolla sen ei juurikaan tarvitse huolehtia ulkoapäin tulevista uhkista, paitsi ehkä paikallisten kärhämien tasolla. Joskus kuitenkin jopa Kulttuurikin kohtaa ongelmia, jotka pistävät senkin kyvyt ja resurssit koetukselle. Eräs Kulttuuria lähellä olevista aluksista kohtaa jotakin, mikä ilmiselvästi ylittää mielienkin ymmärryksen. Tämä jokin tarjoaa mahdollisesti käsittämättömiä mahdollisuuksia ajan ja avaruuden hallintaan. Tällaisen houkutuksen edessä jopa mielien moraalisuus joutuu kovalle koetukselle. Luonnollisesti vähän joka toinen kynnelle kykenevä sivilisaatio haluaisi siivun tarjolla olevasta aarteesta.

Kosmisten juonenkäänteiden lisäksi mukana pyörii pari muutakin juonikaarta. Toinen niistä käsittelee Kulttuuria nuoremman lajin edesottamuksia. Tämä sotaisi ja julma yhteiskunta on päässyt aikoinaan kehittymään puolivahingossa ilman riittävää kasvatusta ja nyt siitä on vaarassa tulla todellinen kiusankappale omassa galaksin kolkassaan. Toisessa sivujuonessa käsitellään mieliäkin askarruttavan kummallisuuden jo aikaisemmin tavanneen aluksen kapteenin ja hänen entisen elämänkumppaninsa suhdetta.

Aikaisemmat Banksin kirjojen arvosteluni näyttävät melkein kaikki päätyvän siihen, että juuri kyseinen kirja on melko vaikea, eikä siitä kannata aloittaa Kulttuuri-sarjaan tutustuminen. Tässä tietysti herää kysymys, että mikä sitten olisi hyvä aloituspaikka. Joka tapauksessa Excessionissa on joitakin aivan erityisen vaikeita elementtejä. Minulla ei esimerkiksi ole aivan tarkkaa käsitystä siitä, mikä kirjan ihmishahmojen suhde on kokonaistarinaan. Erityisesti mielien väliset keskustelut sekä Banksille ominaiset huimat kosmiset visiot tekevät kirjasta ehdottomasti tutustumien arvoisen Banks-harrastajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti