tiistai 17. kesäkuuta 2014

Paul Cornell: London Falling

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, 13 h 59 min, lukija Damian Lynch

Marko Ikäheimo

Paul Cornell on yhden suosikkipodcastini, SF Squeecastin vakiojäseniä. Hän on aina vaikuttanut hyvin sympaattiselta kaverilta, joten päätin kokeilla yhtä hänen kirjoistaan äänikirjaversiona. Sinällään London Falling oli hyvin positiivinen kokemus, vaikka tuottikin muutaman sävättävämmänkin yllätyksen.

Ilmeisesti aika lähellä meidän nykyisyyttämme Lontoon poliisin tärkeä peiteoperaatio alkaa lähestyä ratkaisuhetkiään. Tavoitteena on nalkittaa alamaailman rikollispomo, joka tuntuu pystyvän hämäräpuuhissaan kerrassaan hämmästyttäviiin tempauksiin. Nyt kuitenkin hänenkin ihmeidentekijän kyvyille näyttäisi löytyneen rajat. Poliisioperaation tuoksinnassa kolme poliisia ja analyytikko pistää kirjaimellisesti näppinsä johonkin, mihin ei mahdollisesti olisi kannattanut sormiaan tunkea. Tuloksena he alkavat nähdä Lontoosta täysin uuden puolen, eikä se ole useinkaan kovin miellyttävä.

Kirjassa yhdistyvät loistavasti perinteinen eglantilainen poliisitarinoiden kerronta urbaaniin synkähköön fantasiaan. Cornellin poliisit ovat jopa niin perienglantilaisia, että yhdessä vaiheessa ongelmaksi muodostuu se, että paikallisilla etsivilläkään ei yleensä ole aseita. Dark Fantasyn puolelta on myös tarjolla melko ärjyjä väristyksiä. Cornell kuvasi eräässä SF Squeecastin jaksossa kerrontatyyliään "Ha ha ha BANG" -metodiksi. Ensiksi tuuditetaan lukija väärään turvallisuudentunteeseen ja sitten vetäistään jalat alta. Ja se "bang" -osuus onkin sitten aika ärjy. Suosittelen uudelle lukijalle hieman keskimääräistä parempaa karmaisevien kohtauksien sietokykyä.

Kaltaiselleni englantilaisten poliisitarinoiden ja kovaksikeitetyn fantasian ystävälle London Falling on melkoinen täysosuma. Paul Cornell on ehdottomasti liittynyt kiinnostavien kirjailijoiden listalleni.

Damian Lynch lukijana luo ainakin minun englantilaisen poliisisarjojen totuttamaan korvaani luontevilta kuulostavia hahmotelmia lontoolaisten kyttien puheenparresta. Häneltä luontuvat myös vähän erimaailmallisemmat hahmot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti