torstai 3. heinäkuuta 2014

Vonda N. McIntyre: Superluminal

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 24 min, lukija Rachel Evans

Marko Ikäheimo


Valoa nopeampi matkustaminen ei välttämättä ole ihan yksinkertainen viritys, eikä se ole sitä tässäkään kirjassa. Matkustajat ja miehistön jäsenet on nukutettava varsinaisen siirtymän ajaksi, muuten korjaa kuolema. Alusten pilottienkin on tehtävä melko rajuja uhrauksia, jotta he eivät olisi niin riippuvaisia normaalista ajantajusta ja biologisista rytmeistä.

Miehistön joukosta nousee kulkutaudin runtelemalta planeetalta kotoisin oleva mies, jolla vaikuttaisi olevan kerrassaan hämmästyttäviä kykyjä. Mukana tapahtumissa sähläävät myös sukeltajat, omaehtoisen evoluution kautta valtamerien syvyyksiin muuttanut ihmiskunnan alaryhmä.

Superluminal on julkaistu 1978, pari vuotta ennen William Gibsonin Neuromanceria. Kirjassa on aistittavissa jo uusien tuulien puhaltamisen, mutta silti se perustuu vielä aikaisempaan SF-perinteeseen. Kokonaisuudessa on mukana voimakkaasti 70-luvun viboja. Esimerkiksi suuret valaat ovat hippiperinteen mukaisesti ikiaikaisen ja suunnattoman viisauden vartioita. Myös teknologia on ajoittain vanhahtavan tuntuista: esimerkiksi anestesian metodit ovat täysin tunnistettavisa kaikille Teho-osaston ystäville.

Superluminal hajoaa hieman juonikuvioiden ja päähenkilöiden paljouteen.  Kirjasta löytyy kuitenkin sen verran hyviä ideoita, että mielenkiinto ei pääse herpaantumaan turhan paljoa. Vähintäänkin mielenkiinto heräsi kokeilla muitakin McIntyren kirjoja.

Rachel Evansin lukusuoritusta on hyvin miellyttävä kuunnella, vaikka erään miespuolisen päähenkilön ulosanti vaikuttaakin hieman hitaalta. Osittain syy saattaa olla myös kirjailijan tavassa kuvata kyseisen henkilön järkähtämättömyyttä. Toisaalta Evans onnistuu erittäin hyvin tuomaan esille toisen sukeltaja-hahmon innokkuuden uusiin kokemuksiin ja luontaisen elämänuteliaisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti