torstai 10. syyskuuta 2015

Ann Leckie: Ancillary Sword

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 11 h 44 min, lukija  Adjoa Andoh

Jatkoa Leckien "Imperial Radch" -sarjaan. Kirja on suoraa jatkoa sarjan ensimmäisestä osasta, joten tämän osan ymmärtämiseen tarvitaan ensimmäinen kirja pohjatiedoiksi.

Kirjan ensimmäisessä osassa tavattu entinen taistelualuksen joukkomieli, nykyinen humanoidi, Breq on saaanut itseltään Radchien imperiumin johtajalta Anaander Mianaailta tehtävän. Hänen (sen) pitäisi selvittää, mitä syrjäisessä Athoekin järjestelmässä oikeastaan tapahtuu. Radcheille erityisen tärkeää on kyseisen planeetan tuottama tee, ikivanhana yhteiskuntana Radcheille teeseremoniat ovat erittäin tärkeitä. Ja onhan siellä samassa systeemissä tietysti yksi avaruusporttikin, josta kukaan ei tunnu oikein tietävän, minne se johtaa. Tai ei ainakaan vapaaehtoisesti tunnusta tietävänsä.

Eipä ihme, että Hugo-palkintojen sormeilemista yrittäneet Sad- ja Rapid puppy -porukat inhoavat juuri tällaista scifiä. Eihän tässä ole laisinkaan mageita avaruustaisteluja tai sädepyssyjä. Suuri osa kirjasta kulutetaan sen miettimisellä, mistä eräs tietty teeastiasto on peräisin. Kaiken huipuksi ei-inhimillisen alkuperänsä vuoksi kirjan päähenkilö ei osaa erottaa sukupuolia toisistaan, vaan käyttää kaikista tapaamistaan hahmoista naispuolista puhuttelumuotoa.

Silti (tai juuri siitä syystä) myös Ancillary Sword jaksaa pitää mielenkiinnon hyvin yllä. Englanninkielisen äänikirjaversion hankkivien kannattaa olla hieman varuillaan. Jostakin syystä Audiblesta löytyy toisenkin lukijan versio kirjasta, joka ainakin järjestelmän antaman katkelman perusteella vaikuttaa aika mahdottoman ärsyttävältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti