tiistai 23. elokuuta 2016

Siddhartha Mukherjee: The Emperor of All Maladies - A Biography of Cancer

Marko IkäheimoArvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 22 h 15 min, lukija Fred Sanders

Tietokirja syövästä, tässäpä vasta mieltä ylentävä aihe, tai niin voisi ainakin luulla. Harvaan aiheeseen ihmiskunta on ladannut niin paljon ennakkokäsityksiä ja mielikuvia kuin tähän vitsaukseen. Itsekin käytin aivan vaistomaisesti juuri "vitsaus"-ilmaisua. Mutta ehkäpä syövän eri muodot eivät olekaan ihmisten päälle langetetettu rangaistus?


Kirjan kirjoittajalla Siddhartha Mukherjeella on hyvin henkilökohtainen suhde syöpiin niiden eri ilmenemismuodoissa. Kirja alkaa hänen omasta erikoistumiskaudestaan syöpälääkäriksi, jonka aikana hän lähestulkoon hukkuu potilaiden ihmiskohtaloiden ja erilaisten hoitokeinojen viidakkoon. Kirja on yritys saada ote kaikesta asiaan liittyvästä.

Tätä selvitettävää sitten riittääkin. Syöpä ei ole yksi sairaus, vaan joukko tauteja, jotka perimmiltään johtuvat jossakin kehon osassa hillittömästi jakautumaan ryhtyvistä soluista. Joidenkin yhtäläisyyksien lisäksi näillä eri syöpälajeilla on erittäin paljon eroavaisuuksia, joten yksi yhteinen kaikkiin syöpiin tehoava parannuskeino on todennäköisesti mahdoton kehittää. Pitkään sitäkin yritettiin, hyvinkin intohimoisesti.

Erilaiset inhimilliset vaikuttimet ja intohimot vaikuttavat usein myös eri hoito- ja parannuskeinojen taustalla. Esimerkiksi rintasyövän hoidossa jossakin vaiheessa poistettiin niin suuri osa rintakudoksesta ja rintarangasta, että se johti jopa toisen olkapään lysähtämiseen. Tämän kirurgisen toimenpiteen kannattajat vastustivat kiivaasti menetelmän muuttamista tai tukemista solunsalpaajahoidoilla. Kirja pureutuu ansiokkaasti myös siihen, miten vaikeaa näiden vakiintuneiden menettelytapojen muuttaminen usein on.

Luin Scientific Americanin blogeista arvostelun, jossa kirjan todettiin olevan mielenkiintoisen mutta samaan hengenvetoon melko synkän. Minusta The Emperor of All Maladies on hyvinkin toiveikkuutta herättävä kirja. Ajoittaisista harharetkistä huolimatta joidenkin syöpälajien hoitokeinot ovat edistyneet erittäinkin huomattavasti. XXX herättelee kirjan lopussa myös ajatuksia siitä, että ehkä meidänkin tulisi miettiä omaa lähestymistapaamme syöpään. Odotettavissa olevan eliniän noustessa myös todennäköisyys sairastua johonkin syöpään kohoaa. Aikaa myöten syövästä saattaa tulla uusi normaalitilanne, johon ehkä pitäisikin suhtautua yhtenä ihmisenä olemisen tosiseikoista.

Kuuntelukokemuksena äänikirja on äärimmäisen selkeä ja miellyttävä seurattava. Tällaista ajatuksen kirkkautta on suorastaan ilo kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti