maanantai 3. lokakuuta 2016

Max Brooks: World War Z - The Complete Edition

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 12 h 8 min, Lukijat:  Max Brooks, Alan Alda, John Turturro, Rob Reiner, Mark Hamill, Alfred Molina, Simon Pegg, Henry Rollins, Martin Scorsese jne. 

Marko IkäheimoZombiet eivät ole koskaan olleet suosikkejani. Tunnustan olevani niin tosikko, että en pääse ylitse niiden perimmäisestä typeryydestä. Itse asiassa suurin ongelma tulee vastaan, kun tarina yrittää epätoivoisesti ympätä rationaalista selitystä raahustavien epäkuolleiden olemassaololle. Siinä vaiheessa minulta loppuu mielenkiinto kesken. Esimerkiksi lepakoiksi muuttuvat vampyyrit eivät häiritse minua laisinkaan: ne ovat taikuutta ja sillä selvä.

Tästä syystä en jaksanut innostua World War Z -kirjasta, vaikka siitä on jo pidemmän aikaa melko tavalla ääntä pidetty. Kiinnostusta ei ainakaan lisännyt Netflixistä sivusilmällä katsomani samaa nimeä kantava elokuva. Sitten kuuntelin kirjan kirjoittajaa Max Brooksia Nerdist-podcastissa, ja hän kuulosti hyvinkin fiksulta ja sanavalmiilta kaverilta.

Samaisesta podcastissa kuulin, että Max Brooks oli Hollywood-suhteilaan saanut haalittua kirjansa äänikirjaversioon melkoisen lukijakaartin. Harvemmasta äänikirjasta löytyy samaan aikaan Mark Hamill, Bruce Boxleitner, Denise Crosby, Alan Alda ja Martin Scorcese lukijoista (vain muutamia mainitakseni). Kaikki nämä konkarit ovat vielä erittäin hyviä osissaan.

Äänikirjan ostamisen tiellä oli vielä yksi este. Kyseisestä äänikirjasta oli nimittäin verkkokaupoissa myytävänä pelkästään lyhennetty versio. Jopa useita tunteja pidempi "Complete edition" on ilmeisesti kuitenkin lyhennetty. Yleensä minä en vakaumuksellisista syistä osta lyhennettyjä kirjoja, sellaista ei nyt vain yksinkertaisesti tueta. Tällä kertaa tarjolla oli kuitenkin sellainen tähtikööri, että jouduin tinkimään periaatteistani.

Ja kyllä kannatti. Max Brooks ei fiksusti keskity niihin typeriin zombeihin, vaan kertoo yksittäisiä tarinoita tällaisen katastrofin vaikutuksista koko oikeastaan kaikkeen mahdolliseen maapallolla. Kirja koostuu eloonjääneiden haastatteluista. Osa näistä tarinoista ovat melko rankkoja, osa lähestulkoon hassuja.

Eräässä haastattelussa Max Brooks kertoi pyrkimyksensä olleen luoda turvallisuuden tunnetta tavanomaisen toivottomuuden sijaan. Pahimmasta mahdollisesta katastrofistakin saattaa olla vielä mahdollista selvitä. Tosin ne selviämisen keinot saattavat olla erittäin äärimmäisiä.

Jossakin vaiheessa minun on kyllä ostettava tämä kirja sähköisenä versiona ja tarkistettava, mitä äänikirjaversiosta oikein on jätetty pois. Tästäkään versiosta ei kuitenkaan jäänyt tyytymätöntä oloa, mikä sen kunniaksi laskettakoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti