sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Neil Gaiman: American Gods - The Tenth Anniversary Edition

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 19 h 39 min, useita lukijoita

Marko IkäheimoYritin aikoinaan lukea tätä kirjaa e-kirjaversiona muistaakseni joltakin Symbian-puhelimelta, joten siitä täytyy olla jo jonkin aikaa. En muista muuta, kuin että lukeminen jäi syystä tai toisesta kesken. Ehkä minulla ei vain riittänyt kärsivällisyys. Myöhemmin olen kuitenkin pitänyt kovasti esimerkiksi Gaimanin The Graveyard Bookista, joten pitihän tämäkin kirja lopulta hankkia, jälleen kerran.

Tällä kertaa on kyseessä kirjan 10-vuotisjuhlajulkaisu. Joitakin ensimmäisestä painoksesta pois jätettyjä osuuksia Gaiman on palautellut oman mielensä mukaan

Joka tapauksessa kirjassa seurataan Shadow-nimisen entisen vangin matkaa Amerikan myyttien ja jumaluuksien lävitse. Kuulostaa varmaan tutulta, ja takuuvarmaa Gaimania American Gods onkin. Eli jos tämän tyyppisestä myyttien ja tarinoiden seassa kahlaamisesta sattuu pitämään tuskin tälläkään kertaa tulee pettymään. Itse pidän juuri tällaisesta tarinan kerronnasta.

Jos jostakin kuitenkin pitäisi ärsyyntyä, herkkästi nokkiinsa ottava henkilö voisi ruveta mutisemaan siitä, miten Gaiman yrittää ulkopuolisena kaapata itselleen viimeisen sanan amerikkalaisesta myyttiperimästä. Vähän samaan tyyliin, kuin hänen kirjoittamansa Doctor Who:n jaksot tekivät pari melko rajua muutosta sarjan kokonaistarinaan. Mutta loppupeleissä kyse on kuitenkin yhden ihmisen näkemyksistä.

American Gods jätti vähän samanlaisen olon kuin Sandman-sarjakuva aikoina. Ei ole ihan varma, mitä mieltä koko hässäkästä pitäisi olla, vai pitäisikö oikeastaan olla mitään erityistä mieltä. Joka tapauksessa matka itsessään oli melko mielenkiintoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti