tiistai 31. tammikuuta 2017

Glen Weldon: The Caped Crusade - Batman and the Rise of Nerd Culture

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 9 h 25 min, lukija Glen Weldon

Marko Ikäheimo

Supersankareista on kirjoitettu useita yllättävänkin hyviä tietoteoksia. Weldonin tutkielma Batmanin ja nörttikulttuurin kehityksestä on niistä parhaimmasta päästä.

Heti alussa Weldon kertoo esimerkin omasta nörttiydestään. Kieltämättä parin tunnin jonotus Comic Conissa jotta voisi ostaa tietyn Batman-leikkiauton on aika kovan luokan suoritus. Jepjep, omia tuntuu olevan.

Tällä nörtiksi tunnustautumisella on syynsä. Nimittäin yhtä jalkaa Batmanin vaiheiden kanssa syntyy myös oma erityinen nörttikulttuurinsa. Aluksi tällä ihmisryhmällä ainoa mahdollisuus keskinäiseen viestintään oli eri lehtien kirjepalstat. Myöhemmin sitten internet tulee mukaan kuvaan ja kaikki räjähtää täysin käsiin.

Kuten Batmanilla, nörttiydelläkin on pimeät puolensa. Suvaitsematon nörtti on ihan yhtä mahdoton kuin kuka tahansa muukin saman lajin tallaaja. Ja voi poijjaat, että eri Batman-versioista on syntynyt valitusta "todellisten" fanien keskuudessa.

Kirjoittaja on melko armoton tiettyjä nörttityyppejä kohtaan. Erityisesti hänen hampaissaan on se alalaji, jonka mielestä synkeä kostaja-Batman on ainoa oikea versio, eikä muita saisi olla laisinkaan. Eipä sillä, en minäkään tällaisia vaatimuksia ymmärrä.

Kukaan ulkopuolinen lukija ei kyllä olisi uskaltanut vetää tyypittelyä näin överiksi. Erityisesti hänen versionsa Grant Morrisonin skottimurteesta on melko uskomatonta kuultavaa.

Batmanista on moneksi. Vuosikymmenien aikana hän on ehtinyt olla monessa mukana synkeästä kostajasta omalaatuisen perheen päähän ja siitä takaisin. Ja sitten on vielä se 60-luvun tv-sarjakin jota on vaikea pistää mihinkään lokeroon. Kaikilla tulkinnoilla on paikkansa, eikä yksi ole toista parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti