keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Lincoln Child: Sulamispiste

Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen,Gummerus 2009, 432 sivua, www.prestonchild.com

Hannu Väisänen


Tiedemiesryhmä tutkii jäätikköä Pohjois-Alaskassa käytöstä poistetun sotilastukikohdan lähellä. He löytävät jäähän hautautuneen pedon. Se herää henkiin ja alkaa tappaa ihmisiä, jotka eivät voi paeta lumimyrskyn takia.

Kirjan juoni on sama kuin John Carpenterin elokuvassa The Thing.

Kirjan hahmot ovat stereotyyppejä. Hyviksiä ovat viisaat tiedemiehet ja vielä heitäkin viisaampi alkuasukas, joka puhuu täydellistä englantia ja kehottaa tunkeilijoita lähtemään inuittien pyhältä vuorelta ennen kuin on liian myöhäistä. Tyhmiä pahiksia ovat tutkimusretken rahoittaneen televisioyhtiön kuvausryhmän jäsenet. Heitä ei kiinnosta, mitä tutkijat tekevät, koska he välittävät vain katsojaluvuista ja haluavat siksi tehdä mahdollisimman dramaattisen dokumentin. Parasta olisi, jos he saisivat kuvattua, miten hirviö surmaa ihmisen. Tavallista kansaa edustaa neuvokas rekkakuski -- mutta lukija kyllä tietää, että hänen ajamansa rekka ei putoa järveen, vaikka jää rätisee ja paukkuu.

Onhan tämä teknojännäri sujuvasti kirjoitettu ja helppolukuinen, mutta kaavamainen ja tyhjää täynnä. Myös kirjan ulkoasussa on paljon tyhjää sillä fontti ja rivien välit ovat isoja ja sivuilla on leveät marginaalit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti