tiistai 22. maaliskuuta 2011

The Prisoner - uudelleenkatselut, osa 5

Tämänkertainen jakso: The Schizoid Man

Marko Ikäheimo 


No niin, nyt päästiin itse asiaan. Aikaisemmissa jaksoissa vielä pysyteltiin jotenkuten realismin rajoissa, mutta nyt touhu äityy melkeinpä surrealistiseksi. Perusasetelman kertominenkaan ei ole ihan yksinkertaista, mutta yritetään.

Viimeisin Kakkonen sieppaa numero Kuutosen ja aivopesettää tämän muun muassa vasenkätiseksi sekä polttamaan erimerkkisiä savukkeita. Lisäksi Kuutosen ulkonäköä muunnellaan jonkun verran. Herättyään Kuutonen menee Kakkosen luokse tiedustelemaan, mitä halvattua oikein tapahtuu. Kakkonen käyttäytyy kuin päähenkilömme olisi ulkopuolinen spesialisti, joka on tuotu Kylään murtamaan Kuutosen itseluottamus. Ja kuinka ollakaan, Kuutosen asunnosta löytyy ihan Kuutosen näköinen kaveri, joka osaa vielä kaikki Kuutosen taidotkin!

Sivumennen sanoen, tämä meidän sankarimme on aikamoinen supermies: olympiatason miekkailija, nyrkkeilijä ja ilmeisesti melkoinen haka ampumaankin. Eipä ole turha heebo tämä Kuutonen.

Nyt siis alkuperäinen Kuutonen yrittää todistaa olevansa Aito Asia Kakkosen murjoessa hänen kaksoisolentoansa kuin alkuperäistä. Pomminvarmoilta vaikuttavat todistuskeinot pettävät yksi toisensa jälkeen. Pettääkö Kuutosen pokka?

Schizoid manissa alkaa olla jo kunnon pyöritys päällä. Katsojalla ei varsinaisesti ole missään vaiheessa epäselvää, kumpi on kumpi, sillä teeskentelijällä on kätevästi valkoinen takki tavanomaisen mustan sijaan. Kuutosen ponnistelut ovat kuitenkin huomattavan mielenkiintoista seurattavaa, ja hänen ratkaisunsa aivopesun purkamiseen vaatii harvinaisen kovia hermoja.

Hieman jaksossa ihmetyttää psi-kykyjen korostaminen, mutta toisaalta sarja on oman aikakautensa lapsi, ja 60-luvun mielenmaisemassa sellainen on arkipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti