perjantai 15. huhtikuuta 2011

The Prisoner - uudelleenkatselut, osa 6

Tämänkertainen jakso: The General

Marko Ikäheimo


Tällä kertaa Kylän on vallannut omituinen hinku itsensä kehittämiseen pikakurssien avulla. Professori (ainoa itse asiassa, joka tunnetaan muulla kuin numerolla) lupaa opettaa aiheen kuin aiheen kolmessa minuutissa. Ensimmäinen oppitunti näyttää ainakin syöpyvän hyvin kaikkien sitä seuranneiden mieleen. Ongelmallista kyllä, jokainen tuntuu latelevan samaan kysymykseen automaattisesti täsmälleen saman vastauksen.

Kuutonen sotkeutuu salaliittoon (yllätys sinällään), jossa osatekijöinä näyttävät olevan professorin pakoyritys  sekä joku Kylän hallinnosta. Ja sitten vain arvuuttelemaan, monikokertainen hämäys tällä kertaa on kyseessä.

Kuten The Prisonerissa yleensäkin, tälläkin kertaa sanomana näyttäisi olevan omilla aivoilla ajatteleminen. Automaattinen yksityiskohtien luetteleminen ei ole tietoa. Kuutosen kauhistuminen, kun hän tajuaa latelevansa historiallisia vuosilukuja täysin ilman omaa tahtoa, on käsinkoskelteltavaa.

The General on taas täynnä sarjalle ominaista ihanaa retrofuturismia. Huippumodernia supertietokonetta ohjelmoidaan reikäkorteilla. Erityisen hieno on turvatarkastus, jossa luukun alta tulee pieni muovikäsi, joka nappaa sen eteen koloon asetetun tunnistinnapin.

Professorin Syvä Miete ei näyttäisi kuitenkaan olevan ihan mahdottoman sofistikoitunut, jos sen saa käräyttämään releensä kolmella kirjaimella ja kysymysmerkillä.

The Generalin Kakkonen on sama kuin jaksossa The A, B and C, vaikka väittääkin introssa olevansa ihan tuliterä. Mistähän syystä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti