maanantai 11. heinäkuuta 2011

Richard Bachman: Blaze

Alkusanat Stephen King, Hodder & Stoughton 2007, 321 s.

Hannu Väisänen


Kun Stephen King aloitteli uraansa 1970-luvulla, kustantamoalalla oltiin sitä mieltä, että lukijat ostaisivat vain yhden kirjan vuodessa samalta kirjailijalta. Niinpä hän kirjoitti salanimellä Richard Bachman viisi kirjaa: Rage (1977; Raivo), The Long Walk (1979; Pitkä marssi), Roadwork (1981; Vimma), The Running Man (1984; Juokse ja kuole) ja Thinner (1984; Kirous). Sitten kirjakaupan myyjä nimeltä Steve Brown kaivoi esiin tiedon, että Richard Bachman on Stephen King, ja virallisen elämäkertansa mukaan Bachman kuoli pseudonyymisyöpään vuonna 1985.

Postuumisti ovat ilmestyneet The Regulators (1996; Teloittajat) ja tämä Blaze.

Richard Bachman kirjoitti Blazen talvella 1972--1973, mutta se jäi pöytälaatikkoon. Sieltä se kaivettiin esiin kolme vuosikymmentä myöhemmin, tarkastettiin, korjattiin, kirjoitettiin uudelleen ja julkaistiin.

Blaze on tyhmähkö pikkurikollinen, joka päättää tehdä ison keikan, jonka hänen kaverinsa George suunnitteli, mutta joka jäi tekemättä, koska George puukotettiin. Blazelle George ei ole kuollut, sillä tämä antaa edelleen neuvoja hänelle. Toisinaan Blaze ymmärtää, että hän vain kuvittelee Georgen äänen ja että tämä on todellisuudessa kuollut.

Takaumissa Richard Bachman kuvaa Blazen lapsuutta ja rikollista uraa Georgen kanssa. Blaze on kliseinen onnettomien olojen uhri, ja hänen lapsuutensa on varsinainen nyyhkytarina, jonka tarkoituksena on saada lukijan sympatiat hänen puolelleen.

On mahdotonta tietää, miten tähän kirjaan suhtautuisi, jos ei tietäisi, että Richard Bachman on Stephen King. Nyt kirjasta jäi epämääräinen tunne: kyllähän tämän luki, mutta...

Kirjassa on ylimääräisenä numerona Stephen Kingin vuonna 2006 ilmestynyt novelli Memory, josta kasvoi romaani Duma Key.

Lähteitä:
http://www.stephenking.com/faq.html#1.6
http://www.liljas-library.com/bachman_exposed.php/
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Bachman
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stephen_Kinga

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti