lauantai 30. maaliskuuta 2013

Stephen King: 22.11.63

Suom. Ilkka Rekiaro Tammi 2013 870 s.

Hannu Väisänen


Nykypolven yhdysvaltalaisilla on 11. päivä syyskuuta 2001, Kingin vanhempien sukupolvella oli Japanin hyökkäys Pearl Harboriin 7.12.1941, Kingin ikäpolven šokki oli presidentti Kennedyn murha Dallasissa 22.11.1963. Entä jos sitä ei olisi tapahtunut? Kingin uusin suomennettu romaani vastaa tähän kysymykseen.

Kennedyn murhan estäminen ei ole kirjan lähtökohta, vaan päämäärä, sillä vaihtoehtohistorian asemesta romaani on aikamatkatarina. Samalla se on matka vuonna 1947 syntyneen Kingin nuoruusvuosiin, jolloin elämä oli yksinkertaisempaa ja kerma oli tehty maidosta ja sitruunasoodassa oli oikeaa sitruunaa. Nostalgiasta ei voi puhua, koska aikamatkaaja huomaa pian, että kaikki ei suinkaan ollut paremmin 50 vuotta takaperin. Päähenkilö Jake Epping on kovasti nuorta Kingiä muistuttava hahmo: opettaja, joka kirjoittaa romaania vapaa-aikanaan.

King kuvaa puolen vuosisadan takaista maailmaa niin yksityiskohtaisesti, että jos ajassa matkustamisen jättää huomiotta, tämä on historiallinen romaani. Silti jälleen kerran hän antaa sitä, mitä me fanit häneltä haluamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti