keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Naomi Novik: His Majesty's Dragon: Temeraire, Book 1

Arvosteltu versio: Audbile äänikirja, pituus 10 h, lukija Simon Vance

Marko Ikäheimo

 
Napoleonin sotien aikaan Euroopassa elettiin hyvin jännittäviä aikoja. Vieläkin veikeämmäksi touhu olisi mennyt, jos taistelevilla osapuolilla olisi ollut ilmatukea käytössä. Kuinka ollakaan, Naomi Novikin Temeraire- kirjoissa lohikäärmeet ovatkin sopivasti ihan oikeasti olemassa, ja ne jopa suostuvat taistelemaan ihmisten rinnalla. Näiden lohhareiden keskuudessa tulen syökseminen on melko harvinainen kyky, mutta sen sijaan niiltä löytyy useita muita mielenkiintoisia taitoja. Tämän ne voivat olla hyvin älykkäitä. Ja itsepäisiä.
 
Kirjan alussa kuninkaallisen laivaston kapteeni William Lawrence joutuu sattumien kautta juuri kuoriutuneen lohikäärmeen kumppaniksi. Upseerille ja herrasmiehelle tämä ei ole välttämättä paras mahdollinen kohtalo, sillä lohikäärmelentäjät ovat hurjaa sakkia, jotka eivät juurikaan välitä sivistyneen yhteiskunnan käyttäytymis- ja sopivaisuussäädöksistä. Eikä osa lohikäärmeistä piittaa niistä sitä vähääkään.
 
Lohikäärmeiden tuominen tällaisen kertomukseen on sen luokan tarinaelementti, että sen jälkeen voisi kirjalta odottaa jo melkein mitä tahansa. Novik on kuitenkin onnistunut ankkuroimaan kerrontansa niin hyvin meidän tuntemaan todellisuuteen, että lohikäärmeet tuntuvat täysin luontevilta henkilöhahmoilta. Samalla tarjoutuu myös loistava keino kommentoida aikakauden tapakulttuuria.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti