tiistai 8. huhtikuuta 2014

Stephen King: Tohtori Uni

Suom. Ilkka Rekiaho, Tammi 2014, 528 s.

Hannu Väisänen


Stephen Kingin romaani Hohto saattaa olla tunnetumpi elokuvana kuin kirjana. Mitä tapahtui Hohdon Dannylle Overlook-hotellin palon jälkeen? Tohtori Uni kertoo Dannyn matkan 8-vuotiaasta aikuiseksi.

Tohtori Uni on kertomus hyvän ja pahan taistelusta. Huonon tekijän käsissä tästä olisi tullut yököttävä kliseiden sotku. Onneksi King on erittäin hyvä tarinankertoja (mutta ei välttämättä hyvä kirjailija), jonka teoksia ykkösfani ei malta jättää kesken, vaikka hän tietää lopputuloksen aivan hyvin.

Jos teema on klassinen, myös kirjan tyyli ja hahmot ovat klassista Kingiä.

Kingin esikoisromaanissa Carrie nimihenkilö oli teinityttö, jolla on yliluonnollisia kykyjä. Tohtori Unessa Carrie-hahmo on nimeltään Abra Stone. Hän hohtaa samalla tavalla kuin Danny, mutta jo lapsena paljon voimakkaammin. Pahikset haluavat saada Abran käsiinsä hänen kykyjensä vuoksi, kuten Charlie-tytön Tulisilmässä.

Kuten Kingillä on tapana, Tohtori Unessa on viittauksia muihin Kingin teoksiin (Hohdon lisäksi) kuten myös erääseen hänen poikansa Joe Hillin kirjaan. Voisi jopa sanoa, että kaikki Kingin teokset tapahtuvat samassa King-maailmankaikkeudessa.

King on ajan hermolla: Keski-ikäinen Dan Torrance miettii, miten hän voi pitää yhteyttä Abraan joutumatta epäillyksi pedofiliasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti