perjantai 2. toukokuuta 2014

Walt Disney: Frozen - huurteinen seikkailu (2013)

Marko Ikäheimo


Sain vapaaillan, joten päätin pitää Disney-illan ja hankin viimeisimmän studion animaatioelokuvista. Katsoin sitten leffan, sitten katsoin sen vielä toisen kerran. Tämän jälkeen nukuin muutaman tunnin ja katsoin elokuvan vielä pariin kertaan. Olen pitänyt Disneyn tuotoksista ennenkin, ja tämä tämä on täysin liioittelematta parhaiden klassikoiden tasolla.

Olipa kerran Arendelin pieni kuningaskunta jossakin päin fantasianorjaa. Kuninkaalla ja kuningattarella on kaksi pientä villikkoprinsessaa, joista esikoisella, Elsalla, on jäähän ja lumeen liittyviä taikavoimia. Nuorempi prinsessa, Anna, on puolestaan hyväsydäminen, neuvokas ja täysin peloton. Itsesuojeluvaiston puolella olisi kyllä vähän kehittämistä. Lasten leikeissä sattuneen onnettomuuden jälkeen Elsan on salattava kykynsä ja eristäydyttävä sisarensa seurasta. Elsan kruunajaispäivänä totuus tulee kuitenkin ilmi ja tuore kuningatar pakenee paniikissa jättäen kuitenkin jälkeensä ikitalven. Rohkea Anna päättää pistää asiat järjestykseen.

Jostakin syystä moni Frozenia arvostellut on verrannut sitä Disneyn aikaisempaan prinsessaelokuvaan Tangled (Kaksin karkuteillä, 2010). Katsoin sitten senkin, ja tokihan Tangledkin oli erittäin ihana leffa. Jokin kuitenkin tökki. Sitten tajusin eron olevan teosten musiikissa. Tangledin juonenkuljetus yleensä pysähtyi musiikkiesitysten ajaksi. Frozenissa puolestaan käytetään hyväksi kaikkia musikaalien vahvuuksia tarinankerrontavälineenä. Heti alussa Elsan ja Annan kasvutarina kerrotaan laululla, jossa Anna suree elämästään kadonnutta isosiskoa. Lopputulos on liikuttava lipsahtamatta kuitenkaan ylettömään synkeilyyn.

Frozen taitaa olla ensimmäinen Disney-animaatio sitten Notre Damen kellonsoittajan, jossa myös osa dialogista on lauletussa muodossa. Oikein tehtynä tämä antaa mahdollisuuden esittää suuria tunteita, ja Frozenissa se on tehty mitä suurimmassa määrin oikein. Elokuva on myös rytmitetty erittäin taitavasti. Tarinassa tulee vastaan melko synkeitäkin käänteitä, mutta sekaan on pistetty hieman kevyempiä musiikkiosuuksia, jotka keventävät tunnelmaa juuri sopivasti.

Frozen on kaltaiselleni musikaalien ja Disney-elokuvien ystävälle täysosuma. Se on tarina oman sisimmmän todellisuuden hyväksymisestä ja siitä, miten pelko voi saada hyvätkin ihmiset tekemään erittäin vahingollisia päätöksiä.

Kaiken päälle tarinassa on jopa pari yllätystäkin, jotka onneksi onnistuin välttämään etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti