torstai 29. toukokuuta 2014

Simon R. Green: Blue Moon Rising - Forest Kingdom, Book 1

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 19 h 25 min, Lukija John Keating

Marko Ikäheimo

Keskiaikaisen kuningaskunnan nuorempana prissinä eläminen ei välttämättä ole kovin hääviä hommaa. Huonolla säkällä siinä voi mennä kokonaan henki, jos joku innokas päättää vähän raivata isoveljen suhteen harmillista sukua. Paremmassakin tapauksessa saattaa joutua suorittamaan ilmiselvää itsemurhatehtävää. Forest Kingdomin prinssi Rupertin osaksi tulee juuri tällainnen mahdoton tehtävä. Hänen pitäisi etsiä lohikäärme ja päästää siitä ilmat pihalle. Helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin kun jo matka lohikäärmeen luokse on ihan riittävän vaarallinen.

Lohikäärmeen kohtaaminen on vasta se helpoin ja yksinkertaisin aloitus Rupertin seikkailuille. Green värkkää tarinasta rautaisella ammattilaisen otteella melkoisen viritelmän. Kirjan vahvuus sekä samalla sen heikkous on sen häpeämätön pulp-henkisyys. Hahmojen syvällisempiä motiiveja tai tapahtumien vertauskuvallisuutta ei tarvitse turhan takia pohdiskella. Blue Moon Rising on yksinkertaisesti fantasiaseikkailu, ja sillä sileä. Pulpin perinteiden ongelmat tulevat ilmi sitten siinä vaiheessa, kun Green pistää autopilotin päälle ja tuottaa kohtauksia, joita on tullut vastaan melkein sanasta sanaa herran muissa teoksissa. Yksittäisinä nämä osuudet eivät häiritse, mutta Greenin kirjojen välissä on hyvä pitää vähän väliä, muuten alkaa puuduttamaan melko pahasti.

Blue Moon Rising puolustaa paikaansa eritoten harmittomana kesäkirjana. Greenin kirjoista löytyy riittävästi huumoria ja jännitystä sekä muutamia melko synkkiäkin osuuksia. Vaikka hyvä kerää aina välillä melko reippaastikin nekkuun, paha saa kuitenkin lopussa ansaitun rangaistuksensa. Lisäpisteitä Green saa myös aktiivisesta prinsessasta, joka ei todellakaan jää odottelemaan pelastavaa prinssiä, vaan pelastaa prinssinsä ihan yhtä usein pahoista paikoista.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti