maanantai 20. lokakuuta 2014

Gail Carriger: Soulless - An Alexia Tarabotti Novel

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 52 min, lukija Emily Gray

Marko Ikäheimo


Alexia Tarabotti on kovaa vauhtia totuttelemassa osaansa yläluokkaisena vanhanapiikana Viktorian aikaisessa Lontoossa, onhan hän jo 25 ja vielä naimaton (hyvä tavaton). Alexia on hieman liian älykäs seurapiireille, eikä hän muutenkaan oikein sopeudu yläluokkaiseen elämänmenoon. Tämä johtuu mahdollisesti osittain siitä, että Alexialla ei ole sielua.

Kirjan todellisuuden Englanti on ainoana kansakuntana antanut yliluonnollisille olennoille täydet kansalaisoikeudet. Tämä koskee pääasiassa vampyyreitä ja ihmissusia, jotka ovatkin tarttuneet tilaisuuteen hyvin innokkaasti. Jopa siinä määrin, että ihmissudet ovat valtakunnan sotavoimien selkäranka. Vampyyrit ovat puolestaan vastuussa seurapiirien muotivirtauksien luomisesta. No, on heille vähän muutakin vaikutusvaltaa päässyt kerääntymään.

Avain kuolemattomuuteen on vampyyrikuningattaren tai ihmissusien laumanjohtajan kuolevaiselle suorittama metamorfoosi. Jos kyseisellä kuolevaisella on sielua ylimäärin poltettavaksi, hän muuttuu yliluonnolliseksi yön olennoksi.

Alexian sieluttomuus merkitsee sitä, että hän on eräänlainen antikuolematon. Hänen kosketuksensa muuttaa yliluonnolisen olennon hetkellisesti tavalliseksi kuolevaiseksi. Tai ainakin kohde menettää väliaikaisesti kuolemattoman ominaisuutensa. Näiden ominaisuuksiensa sekä muutaman onnettoman sattumuksen vuoksi Alexia joutuu pääepäillyksi, kun Lontoon vampyyrejä alkaa salaperäisesti kadota. Luonnollisesti sankarittarellamme on vastassa monenlaista kommervenkkiä, kun hän yrittää päästä tästä pinteesä.

Soullesin vaihtoehtohistoriallinen maailma sisältää paljon steampunkin aineksia. Erilaisten härpäkkeiden ohella vähintäänkin yhtä suuren osuuden kirjassa vie Jane Austen -tyyppinen ihmissuhdedraama. Austenin tasolle Carriger ei yllä, mutta kyllä hänenkin tekstiään mielikseen kuuntelee. Tosin kirjan loppupuolella tapahtuu muutama pieni tyylirikko, ei mitenkään mahdottoman tuhoisa kuitenkaan.

Alexian äiti ja sisaret ovat kieltämättä aika mahdottoman ärsyttäviä, mutta niin on tarkoituskin. Lordi Akeldama, räiskyväluonteinen ikivanha vampyyri ja Alexian hyvä ystävä, enemmän kuin hyvin tasapainottaa kirjakokemuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti