keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Ilkka Remes: Horna

WSOY 2014, 406 s.

http://ilkkaremes.wordpress.com/

Hannu Väisänen


Ukrainan kriisi on levinnyt Baltiaan ja Suomen rajoille. USA:n ja Suomen sotilastiedustelun salainen operaatio Venäjällä menee pieleen.

Samaan aikaan toisaalla --- suomalainen Lari, amerikansuomalainen Tim ja venäläinen Arkadi toteuttavat omaa suunnitelmaansa. Kaksikymmentä vuotta sitten he olivat nuoria, idealistisia hakkereita Moskovassa (!!!). Idealismi on edelleen tallella, ja nyt he ovat edenneet työurillaan niin pitkälle, että voivat toimia ihanteittensa mukaan. Mutkia juoneen tuovat Larin avovaimo Sara ja toinen nainen Anna. (Taitaa olla vanhanaikaista kutsua Annaa rakastajattareksi?) Naisten ja Larin suhteen kuvauksessa on ällönimelää ihmissuhdemössöä, joka on kuin suoraan Hollywood-elokuvasta.

Horna on parempi kirja kuin Remeksen kaksi edellistä eli Ylösnousemus ja Omertan liitto, vaikka tyyli on sama: hirveä vauhti päällä, kriisejä kriisin perään, epäuskottavia yhteensattumia ja yhtä epäuskottavia täpäriä pelastumisia, ja kadoksissa oleva isä. Jännitys säilyy ja lukija välittää siitä, miten hahmoille käy, vaikka tietääkin, että heille käy hyvin. Joskus kirja toisin vaikuttaa hampaat irvessä vedetyltä kohelluskomedialta, jossa ei ole hauskuutta ollenkaan.

Olin jo kyllästymässä Ilkka Remekseen, mutta nyt annan hänelle vielä uuden tilaisuuden ensi vuonna.


Ylösnousemuksen arvostelu: http://kalaksikukko.blogspot.fi/2012/10/ilkka-remes-ylosnousemus.html

Omertan liiton arvostelu: http://kalaksikukko.blogspot.fi/2013/11/ilkka-remes-omertan-liitto.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti