keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Andre Norton: Witch World

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 8 h 4 min, lukija Nick Podehl.

Marko IkäheimoSimon Tregarth on toisen maailmansodan veteraani, joka syystä tai toisesta on sodan jälkeen sekaantunut mustan pörssin kauppaan. Näiden rötöstelyjen seurauksena Simon joutuu pakosalle. Itse asiassa hän joutuu tyystin pois maanpiiristä Estcarpin valtakuntaan, jossa taikuus on ottanut vallan yli teknologian. Jostakin syystä Estcarpin vihollisilla näyttää olevan käytössä Simonille kovasti tutun näköisiä välineitä ja keinoja.

Estcarpissa valtaa pitävät noidat, eikä miehillä näyttäisi olevan lainkaan taikakykyjä. Tästä syystä syntyy kohtalainen kohu, kun Simon huomaa pystyvänsä käytämään taikakeinoja.

Vuonna 1963 kirjoitettua kirjaa on ehkä hieman epäreilua syyttää vanhahtavaksi tai kliseiseksi. Todennäköisesti tästä kirjasta ja sen jatko-osista on peräisin suuri osa nykyisen fantasiakirjallisuuden peruskaurasta. Jossakin mielessä Witch Worldia voi pitää nykyäänkin hyvin modernina sen naisen asemaa fantasiaympäristössä käsittelevien näkökulmien vuoksi.

Jos jostakin Witch Worldia pitäisi moittia, niin tietynasteisesta totisuudesta. Kirjasta ei juurikaan huumoria löydy. Alkuasetelma on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen ja tarina jäi niin kiinnostavaan kohtaan, että todennäköisesti sarjan seuraavakin osa tulee hankittua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti