torstai 26. marraskuuta 2015

Andy Weir: The Martian

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 10 h 53 min, lukija R. C. Bray

Marko IkäheimoIhmiskunta on viimein päässyt Marsiin asti. Kolmas retkikunta joutuu kuitenkin evakuoitumaan kesken kaiken pölymyrskyn vuoksi. Siinä rytäkässä yksi astronautti, Mark Wattney, jää jälkeen. Tämä ei ole muun retkikunnan vika, sillä he luulevat hyvästä syystä Wattneyn menehtyneen tapaturmaisesti. Sankarimme ei kuitenkaan jää nyyhkimään kovaa kohtaloaan, vaan pistää kaikki hoksottimensa peliiin selvitäkseen elämälle äärimmäisen vihamielisessä ympäristössä. Ja apuakin pitäisi saada, jollakin keinolla. 

Andy Weir julkaisin kirjan alkujaan sarjana blogipostauksia. Tarina eteneekin sarjana ongelmia ja niiden ratkaisuja. Tuloksena voisi olla melko jäykkää kerrontaa, ellei päähenkilö sattuisi olemaan varsin sanavalmis yksilö. Hän on myös hyvin rääväsuinen tarpeen vaatiessa. 

The Martian sisältää tällaiselle suhteellisen teknisesti suuntautuneelle nörtille mukavasti teknistä sisältöä. Se on kuitenkin ennen kaikkea syvästi inhimillinen kirja. Kaiken ytimessä on yhden ihmisen neuvokkuus ylivoimaisten esteiden edessä ja säädyllisten ihmisten halu auttaa hätään joutunutta lähimmäistä. 

The Martian on niin loistava kirja, että kuuntelin sen melko välittömästi toisenkin kerran. Kirjan lukijalta on vaadittu kohtalaisia koomikonkykyjä, jotta Wattneyn letkautuksista saa parhaan tehon irti. Tässä Bray onnistuu loistavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti