sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Cixin Liu: The Dark Forest

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 22 h 36 min

Jatkoa kirjalle Three-Body Problem

Marko Ikäheimo

 

Ihmiskunta on nyt sitten täydellisesti liemessä. Trisolarin avaruuslaivasto on tulossa hävittämään älyllisen elämän maapallolta. Vihulaiset ovat onnistuneet blokkaamaan ennalta ihmiskunnan teknisen kehityksen tasolle, jolla maapallolaisilla ei ole ehdottomasti yhtään mitään pärjäämisen mahdollisuuksia. Ylimääräisenä bonuksena hyökkääjän ylivoimainen teknologia pystyy lukemaan jokaisen tietojärjestelmiin kirjoitetun ja ääneen lausutun suunnitelman.

Yhtä asiaa trisolarilaiset eivät pysty kuitenkaan vakoilemaan. Yksittäisen ihmisen pään sisäisen maailman lukeminen on liikaa jopa heille. Tämän lisäksi valehtelemisen ja harhaanjohtamisen käsitteet ovat heille täysin vieraita. Molemmissa lajeissa ihmiskunta on kohtuullisen harjaantunutta, joten jotakin toivoa on vielä olemassa.

Kirjan tarinankerronta aaltoilee täydellisestä fantasiasta kovimpaan mahdolliseen ultrarealismiin (inhorealismilta onneksi vältytään). Kaikki osaset kuitenkin liittyvät saumattomasti kokonaistarinaan. Juonta ei ole missään mielessä vaikea seurata. Lisäksi edellisestä osasta tuttu karkeahko mutta nerokas poliisietsiväkin on vielä mukana ankkuroimassa kerrontaa.

Kirjan loppu pistää tarinan aika luontevasti pakettiin. Audible näyttäisi kirjavaan sarjalle tulevaksi vielä kolmannenkin osan. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan tämä vielä kehittyy.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti