maanantai 21. maaliskuuta 2016

The Martian - elokuvaversio

Marko Ikäheimo


Arvostelin vähän aikaa sitten kirjaversion Kalaksikukossa (http://kalaksikukko.blogspot.fi/2015/11/andy-weir-martian.html), ja se oli yksi piristävimmistä uusista tuttavuuksista pitkään aikaan. Kirjan pohjalta tehty elokuvakin on menestynyt aika hyvin, joten olihan sekin jossakin vaiheessa katsottava.

Matt Damonilla on aivan älyttömän paljon karismaa. Parasta ollakin, suuri osa elokuvasta kuitenkin on päähenkilön yksinpuheluja päiväkirjatallenteina. Damon saa katsojan puolelleen aivan luonnostaan, mutta hän ei myöskään vaikuta olevan aivan väärässä roolissa tiedemieroolissakaan.

Jenkeissä PG-13 -luokitellussa elokuvassa ei saa kiroilla liika, joten kirjan mehukkaampia sanallisia ilmaisuja on jouduttu karsimaan. Tästä syntyy osittain hauskojakin osuuksia, joissa elokuvaan on ilmiselvästi kieli poskessa keksitty kiertoilmauksia kovimmille manauksille.

Kirosanojen vähentämisen vielä ymmärtää, mutta elokuvassa on jostakin syystä muutenkin hiottu vähän turhan paljon särmiä pois. Kirjassa henkilöhahmot aukovat välillä hyvinkin sarkastisesti päätään toisilleen, mutta tällainen asenne puuttuu melko täydellisesti elokuvasta. Ehkä vähän siitä pisteliäisyydestä olisi kuitenkin voinut säästää.

Leffan Mars-osuudet ovat huikean hienoja, kuten Ridley Scottin elokuvalta on lupakin odottaa. Myös Marsin ja Maan väliä sahaavasta avaruusaluksesta on muutamia erittäin näyttäviä näkymiä.
Pienehköstä rajalla tasapainottelusta huolimatta elokuvakin onnistuu nappaamaan mukaansa niin hyvin, että perusasetelman mahdottomuus ei haittaa lainkaan katsomisnautintoa. Marsin ohut kaasukehän nyt ei vain ole riittävän tiheä saamaan aikaan sellaista myräkkää, että siitä olisi retkikunnalle merkittävää vaaraa.

2 kommenttia:

  1. Mark Wahlberg? Entä Matt Damon?

    VastaaPoista
  2. Pöh. Aivopieru korjattu. Mistähän minä sen Wahlbergin tähän nappasin?

    VastaaPoista