keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Brandon Sanderson: The Hero of Ages - Mistborn, Book 3

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 27 h 26 min, lukija Michael Kramer

Mistborn-sarjan kolmas osa. Aikaisemmat osat löytyvät täältä. Arvostelussa ei ole spoilereita.

Marko Ikäheimo


Edellisestä kiipelistä on selvitty, ainakin joten kuten, uusia ongelmia on tarjolla roppakaupalla.
Tapahtuvat ovat edenneet sellaiseen pisteeseen, että nyt olisi pikkuhiljaa kiire keksiä joitakin melko luovia ja lopullisia ratkaisuja. Vaihtoehtona on, että koko maailmalle käy lopullisesti köpelösti. Eipä paineita.

Nyt on aika pistää tarina pakettiin, eikä Sanderson nytkään petä. Moni ensimmäisessä kirjassa esitetty arvoitus ratkeaa. Nämä ratkaisut ovat hyvin tyydyttäviä ja loogisia. Muutama langanpää jätetään kerimättä vielä tulevienkin tarinoiden tarpeisiin. Audiblessa näyttikin olevan jo tarjolla pari jatko-osaa, jotka aloittavat jo aivan oman tarinakaarensa.

Sanderson on aika epeli, kun sai kohtuullisen massiivisen tarinansa näin hyvin pysymään kasassa. Kieltättä tässä kolmannen kirjan alussa hieman alkoi jo epäilyttämään, niin paljon kamaa oli matkan varrella kertynyt kyytiin. Tarinaelementit eivät kuitenkaan missään vaiheessa pääse karkailemaan.

Kehuin jo ensimmäisen kirjan arvostelussa sarjan taikajärjestelmää. Vasta näin tarinan lopussa osaa oikeasti arvostaa sitä, miten hyvin kaikki loksahtaa paikoilleen. Tässäkin tapauksessa seuraaviinkin kirjoihin jätetään viisaasti materiaalia. Tämän maailmankauden tarina saatetaan kuitenkin tässä kirjassa tyydyttävään päätökseen.

Mistborn-sarjan kirjat ovat paperiversioina seitsemän-kahdeksansadan sivun hujakoilla, eli ihan vanhaan kunnon mammuttifantasiaa. Vielä kolmannestakaan kirjasta ei tule ähkyä. Tämä on aika suoritus, eritoten kun tavallisesti en tämän lajityypin fantasiakirjoista pahemmin välitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti