perjantai 28. huhtikuuta 2017

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016)

 

Marko Ikäheimo


 
Esitän heti käyttelyssä pahoitteluni Rowlingin tuotoksia suomeksi lukeneille. Olen lukenut Potterini pelkästään englanniksi, enkä tähän hätään jaksa ryhtyä etsimään hahmojen nimien suomennoksia. Lisäksi suomennosten käyttäminen tuntuu vähän tyhmältä, sillä tapahtupaikkana on 1920-luvun New York, vähän tietysti taikuudella ryyditettynä.

Jälleen maaginen maailma on kuvajainen todellisen tapahtumista. Kieltolain ajan amerikkalainen velhoyhteisö ei ole kovin edistyksellinen. Itse asiassa tavallisten kuolevaisten kanssa seurustelu on koko tavalla kiellettyä. Myös maagisiin olentoihin suhtautuminen on aika takapajuista. Parhaimmassa tapauksessa niitä siedetään, mutta kuolemantuomionkin uhka on aina olemassa.

Tähän todellisuuteen saapuu maailman ainoa maagisten olentojen asiantuntija, Newt Scamander. Tällä englantilaisella velholla on melko fantastinen eläintarha mukanaan, mikä luonnollisesti saa aikaan kohtalaisen hässäkän. Tässä rytäkässä tapahtumien sekaan joutuu mukaan tavallinen normaali Jacob Kowalski sekä taikasisarukset Tina ja Queenie Goldstein. 

Yksi elokuvan parhaimmista puolista on näyttelijäsuoritukset. Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint kehittyivät myöhemmin ihan hyviksi näyttelijöiksi, mutta Eddie Redmaynen fyysinen roolisuoritus on omaa luokaansa. BBC:n haastattelussa hän kertoi, miten oli osaansa varten tutkinut mykkäelokuvien mestareita. Redmaynen liikkuminen ja eleet kertovat paljon hänen hahmonsa historiasta.       

Äkkiseltään pientä kummastustaa aiheuttaa elokuvan pääpahis. Kyllähän häntäkin on jo aikaisemmin pohjustettu, mutta silti loppuratkaisu tuntuu tulevan hieman takavasemmalta. Elokuva onnistui silti pariin otteeseen harhauttamaan kohtuullisen hyvin.

Voin helposti kuvitella maailman, jossa tämä elokuva olisi ollut aivan sietämätöntä roskaa. Potter-elokuvat keräsivät sen verran pätäkkää, että houkutus jatko-osan vääntämäiseen on taatusti ollut keskimääräistä kovempi. Onneksi Rowlingilla ja kumppaneilla pysyi pää kylmänä ja laatu korkealla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti