maanantai 9. lokakuuta 2017

Stephen King: The Dark Tower I - The Gunslinger

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 7 h 20 min, lukija George Guidall

Marko IkäheimoNuorena aikuisena harrastin paljonkin kauhua, eritoten Stephen Kingiä. Myöhemmin kehitin jonkinasteisen snobismin Kingin tuotantoa kohtaan. Ehkä se oli liian suosittua. Ainakin kirjojen sivumäärät alkoivat olla sellaista luokkaa, että aika ei enää riittänyt niihin uppoutumiseen. Siinä sivussa sitten jäi Dark Tower -sarjakin lukematta. Ehkä nyt on pikkuhiljaa aika tutustua siihenkin.

Aloitus tuntui vanhalta kunnon Kingiltä. Erityisesti siltä, josta aikoinaan en oikein erikoisemmin välittänyt. Hirveästi tilannemaalailua, eikä mihinkään oikein päästä. Mutta Kingilläpä, pirulaisella, olikin keittiöveitsi selän takana. Kun lukija oli saatu vaivutettua tyytyväiseen horrokseen, silmille heitetään niin raivokas kohtaus, että ei paremmasta väliä. Sen jälkeen Kingillä olikin kädet sen verran tiukasti kraivelessa kiinni, että irti ei ollut pyristelemistä.


King on mestari tarinan ajoittamisessa. Maalailevien osuuksien jälkeen vedetään hetki korkealla energiatasolla ja sitten taas keräillään lisää vauhtia.

Joissakin arvioissa olen kuullut mainittava Dark Tower -kirjoja vaikeaselkoisiksi. Nämä kommentit kyllä kieltämättä ovat peräisin tavallisilta normaaleilta kriitikoilta, eikä meiltä SF-faneilta. Heti ensimmäisen kirjan alkupuoliskolla kerrotaan, mistä on kyse. Ei siinä nyt kaikkea kerrota, mutta tarpeeksi kuitenkin. Pitäähän sitä materiaalia kuuteen muuhunkin kirjaan jäädä. Loppukohtauksessa itse asiassa kaivetaan oikein värillinen rautalanka esille, että ei varmana pitäisi johtojuoni jäädä epäselväksi.

Niin, se tarina. Joku pyssynheiluttelija ajaa jotain mustapukuisesta hemmoa takaa. Ihan sama. Periaatteessa Gunslinger on päähahmo, mutta se tärkeä osuus on vanha kunnon mainelainen tarinankerrontaperinne, joka Kingillä on geeneissään. Kärsimättömiä tällainen jatkuva sivupolkujen harhailu saattaa ärsyttää. Minä pidin siitä, erittäin paljon.

Hemmetin King. Luulin jo päässeeni eroon hänestä. Mutta tässä sitä taas mennään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti