maanantai 9. heinäkuuta 2012

Star Wars: Heir to the Empire (Thrawn-trilogian kirja 1)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, 20-vuotis juhlajulkaisu, lukija Marc Thompson

Marko Ikäheimo


Alkuperäisen Tähtien sota -elokuvan huiman menestyksen jälkeen samaan universumiin pykättiin tietysti läjä kirjojakin. Yksi varhaisimmista ja vieläkin laadukkaimmista oli Alan Dean Fosterin Splinter of the Minds Eye (julkaistu Suomessa nimellä Mustan lordin paluu). Kirjan tapahtumat eivät ihan natsaa elokuvatrilogian kahden myöhemmän osan kanssa. Kirjallisena teoksena se kuitenkin peittoaa 90% Star Wars -aihesesta pupasta.

Toinen Star Wars fandomin keskuudessa suuren suosion saavuttanut kirjasarja on Timothy Zahnin Thrawn-trilogia. Sarja sijoittuu viitisen vuotta Jedin paluun tapahtumien jälkeen. Uuden tasavallan ja Imperiumin jäänteiden kesken käydään vielä rankkoja taisteluja. Sotaonni alkaa kuitenkin vääjäämättä kääntyä tasavallan puolelle. Galaksiin laitamilla kuuluu kuitenkin kummia. Siellä Imperiumin joukot pistävät vielä kovasti kampoihin ja jopa kykenevät järjestämään tasavaltalaisille ajoittain hyvinkin ikäviä yllätyksiä. Huhut kertovat tämän menestyksen johtuvan aikaisemmin tuntemattoman suuramiraalin strategisesta nerokkuudesta.

Luke Skywalkerilla on lisäksi omiakin ongelmia. Hän törmää taistelujen melskeessä salakuljettajaan nimeltä Mara Jade. Jade vihaa jostakin syystä aivan erityisesti Lukea ja on pahaksi onneksi poikkeuksellisen pystyvä toteuttamaan päämääränsä. Kaiken lisäksi Luke ja Mara joutuvat pakkolaskutilateeseen, josta selvitäkseen heidän on pystyttävä yhteistyöhön. Jotta Luke ei pääsisi liian helpolla, hänen jedikykynsä ovat jostakin syystä hetkellisesti nollautuneet.

Myös Tasavallan puolella kytee erityisiä ongelmia. Imperiumin heikentyessä osa kapinallisten johdosta on alkanut juonitteleemaan itselleen lisää valtaa. Osa entisistä sotureista puolesta on aika pihalla, kun avoimien taistelujen jälkeen pitäisi ruveta politiikkaa tekemään.

Jopa Han Solo kuulostaa aidolta

Tarinan edetessä tavataan perusrempan lisäksi joukko vanhoja tuttuja hahmoja, kuten esimerkiksi Lando Calrissian, Wedge Antilles, vanhoista tutuista droideista puhumattakaan. Hahmot tuntuvat hyvin autenttisilta, jopa C3PO:n hysteerinen pälpätys on täysin aidonkuuloista. Kirjojen lukija Marc Thompson näyttääkin lukenee melkoisen kasan SW-kirjoja äänikirjamuotoon. Kokonaisuuden kruunaa ajoittain luennan taustalla käytetyt alkuperäiset äänitehosteet ja otteet John Williamsin musiikista. Hassua kyllä, joskus teemat tuntuvat olevan hieman väärissä paikoissa.

Zahnin kirjasarja on täynnä sitä poikamaista seikkailumieltä, joka tekee alkuperäisistä SW-elokuvista niin nautittavia. Lueskelin hieman taustatiedoksi netistä löytyviä haastatteluja ja tajusin, mikä niissä kolmessa myöhemmässä elokuvassa meni pieleen. Star Wars on Lucasin omien sanojen mukaan tragedia Darth Waderin lankeamisesta. Ensinnäkään siitä ei nyt ole todellakaan kyse niissä oikeissa SW-elokuvissa. Toisekseen Lucasilla ei riitä rahkeet uskottavan tragedian kirjoittamiseen. Tuloksena oleva jähmelily sitten oli mitä oli.

Yhdessä Fosterin kirjan kanssa Thrawn-trilogia oli ensimmäisiä niinsanotun Star Wars Extented Universen teoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että ne eivät oikein kuulu viralliseen SW-jatkumoon. Thrawn-kirjat ylittävät kuitenkin selkeästi sen töhnän, jota Lucas yritti faneille syöttää niissä kolmessa Star Wars -parodiaelokuvassa. Kun aikoinaan tuli tieto toisen trilogian tekemisestä, hurjimmat huhut veikkailivat, josko sen pohjana olisi Zahnin kirjasarja. Niin ei tietystikään voinut käydä. Ehkä jossakin kaukaisessa rinnakkaisgalaksissa tällainenkin ihme pääsisi tapahtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti