keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Fred Saberhagen: The Holmes - Dracula File

Arvosteltu versio: Kindle e-kirja, alkuperäinen julkaistu vuonna 1978.

Marko Ikäheimo


E-kirjan kansi olin niin
kamalan tylsä, että
piti ottaa toisen
painoksen kansikuva
Vuonna 1887, Kuningatar Victorian juhlavuonna, tapahtuu Lontoossa kerrassaan kummallisia asioita. Ulkomailta kapunkiin saapunut herrasmies kaapataan, ja hänelle tehdään merkillisiä lääketieteellisiä kokeita. Kyseinen herrasmies osoittautuu kuitenkin hämmästyttävän vastustuskykyiseksi kaikenlaisille toimenpiteille. Ei liene mitenkään mahdottoman vaikea keksiä, kenestä tässä on kyse?

Edellämainitut kokeet liittyvät jollakin tavalla uhkavaatimukseen, jonka jotkut tunnottomat roistot ovat tehneet kuningatteren juhliin valmistuvalle Lontoolle. Tätä uhkavaatimusta selvittämään ryhtyy myös aikakautensa suurin salapoliisi, itse suuri Sherlock Holmes.

Kirjasta tekee nautittavan lukukokemuksen sen horjumaton tyylitietoisuus. Watsonin kertojaosuudet voisivat olla suoraan Conan Doylen alkuperäisistä Holmes-tarinoista. Mukaan mahtuu myös pientä lempeää piikittelyä alkuperäisen materiaalin joskus lievästä horjuvuudesta jatkuvuuden suhteen. Kreivi tuumaakin yhdessä kohdassa, että Watsonin muisti ei välttämättä ihan aina ole aivan tarkin mahdollinen instrumentti.

Kevyestä naljailusta huolimatta kirjasta paistaa lävitse Sabarhagenin syvä arvostus alkuperäisiä Holmes-tarinoita kohtaan. Hän onnistuu jopa nivomaan saumattomasti eräät Holmesin tunnetuista ominaisuuksista uuteen tarinakehykseen. Ei hassumpi suoritus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti