maanantai 26. marraskuuta 2012

William Gibson, Bruce Sterling: The Difference Engine

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 14 h 23 min, lukija Simon Vance.

Marko Ikäheimo


1800-luvun alkupuoliskolla Charles Babbage oli vähällä pistää käyntiin teollisen vallankumouksen rinnalle tietoteknisen mullistuksen mekaanisella laskentakoneellaan. Hänen ensimmäinen kesken jäänyt laitteensa, The Difference Engine, on saatu nykyaikaisilla materiaaleilla ja työstömenetelmillä toimimaankin. Babbage suunnitteli myöhemmästä The Analytical Enginestä reikäkorteilla ohjelmoitavaa, mikä olisikin sitten ollut aika kova juttu. SF:n suurnimet William Gibson ja Bruce Sterling yhdistivät voimansa kuvitellessaan, millainen maailmasta olisi tullut, jos Babbage olisi saanut systeeminsä toimimaan.

The Difference Engine on yksi steampunkin perusteoksista. Siitä ei kuitenkaan löydy juurikaan genrelle tyypillistä optimistista teknologiauskoa. Pikemmin tietojenkäsittelyn räjähdysmäinen kasvu yhdistettynä teollisen vallankumouksen pidäkkeettömään edistyksenpalvontaan näyttäisi kirjoittajien mielestä olevan varma tie perikatoon.

Kirjan juonta on kohtuullisen turha ruveta tähän referoimaan. Gibson ja Sterling yhdessä takaavat sen, että tiivistelmästä tulisi: a) turhan pitkä ja b) melko käsittämätön. Kirjan kuvaamista tapahtumavälähdyksistä kristallisoituu loppua kohti täysin looginen ja järkeenkäypä kokonaiskuva.

Simon Vance kirjan lukijana on hyvin vakuuttava niin yläluokkaisten, kuin myös vähän karheampien hahmojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti