sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Daredevil-sarjakuvan uusin inkarnaatio

Marko Ikäheimo


Frank Miller muokkasi aikoinaan Daredevilin kakkosluokan supersankarista suursuosikiksi erityisesti Born Again -minisarjallaan. Siinä DD käy todella pohjalla: jopa niin, että hän on menettää kokonaan järkensä valon. Tämän jälkeen Milleriä seuranneet käsikirjoittajat ovat lähinnä kilpailleet siitä, kuka osaa tehokkaimmin kurmottaa Daredeviliä. Synkeissä tarinoissa on teitysti puolensa, mutta mutta kyllä selkäsaunassakin pitää joku roti olla.

Vuoden 2011 syyskuusta lähtien sarjakuvan käsikirjoittajaksi ryhtyi Mark Waid, jonka tavoitteena oli vääntää vähän angstipitoisuutta pienemmäksi antaa sankarimme jopa välillä voittaakin. Lisäksi hän haluaa tutkiskella yön pirulaisen voimien ja kykyjen antamia mahdollisuuksia. Molemmissa tavoitteissa hän on onnistunut erinomaisesti.

Tässäkin versiossa DD:n synkkä menneisyys on olemassa. Hän on vain yksinkertaisesti päättänyt olla rypemättä siinä turhan paljon. Uudella Matt Murdocilla on myös lupa nauttia kyvyistään. Hän on todellakin Mies ilman pelkoa, joka syöksyy päätäpahkaa toimintaan ja vasta sitten alkaa miettimään tekojensa seurauksia.

Kyllä, sieltä löytyy myös
meksikolaisen vapaapainijan
näköinen superroisto
Waidin lähestymistapa päähenkilön kykyihin on myös mielenkiintoinen. Sokea supersankari, jolla on superaistit, kannataa tietenkin laittaa vastakkain vaikkapa elävästä äänestä koostuvan superroiston kanssa. Daredevilin tunnusmerkiksi muodostunut joka puolelle samaan aikan näkevä "tutka" ei kykene tunnistamaan tekstejä ja pintamuotoja kovin hyvin, mistä myöskin syntyy mielenkiintoisia tilanteita.

Daredevilin lisäksi myös hänen siviiliminänsä, Matt Murdockin elämästä muodostuu aika monimutkaista. Keltainen lehdistö on jo aikaisemmin paljastanut hänet Daredeviliksi. Vaikka kaikki eivät uskokaan sensaatioläpysköjen juttuja, hänellä on silti melkoinen luoviminen julkisuuden ja yksityselämänsä kanssa.

Waidin vähemmän ahdistuspitoinen Daredevil sai minut todella pitkästä aikaa taas kiinnostumaan tästä supersankarista. Sarjakuvan tähän mennessä keräämä positiivinen palaute ja muutama melko isokin palkinto tuntuvat lupaavan myös valoisaa tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti