maanantai 15. huhtikuuta 2013

The Adjustment Bureau (2012)

Marko Ikäheimo


Kongressiedustaja David Norrisin (Matt Damon) lupaavasti alkanut senaattorivaalikampaja on menossa kauniisti sanottuna kiville. Pari vaaratonta, mutta tyhmää opiskelijapilaa tulee julkisuuteeen väärään aikaan, ja äkkiä kaikki näyttää olevan menetetty. David on jo laatimassa vaali-iltana tappion tunnustavaa puhetta, kun hän törmää balettitanssija Eliseen (Emily Blunt) varsin erikoisessa paikassa. Jostakin syystä Davidilla ja Elisellä iskee kipinää aivan välittömästi. Tapaaminen innostaa Davidia pitämään niin rehellisen puheen, että hänen tuleva poliittinen uransa näyttääkin kuin ihmeen kaupalla pelastuneelta.

Elise ehti kyllä kadota, mutta David törmää häneenkin täysin odottamatta. Syystä tai toisesta pariskunnan onnen tielle tuntuu kerääntyvän toinen toistaan epätodennäköisiä sattumuksia, ja aina lähistöltä tuntuu samaan aikaan löytyvän omituisia hattupäisiä ja harmaapukuisia miehiä.

The Adjustment Bureau perustuu Philip K. Dickin novelliin "Adjustment Team". Dickille tyypilliseen tapaan vainoharhaisuutta riittää yllin kyllin. Tällä kertaa maailmantuska ja ahdistus on kuitenkin melko vähäistä. Olen aina pitänyt Matt Damonista siitä lähtien kun näin hänet Good Will Huntingissa. Hän ja Emily Blunt ovat erittäin sympaattinen pari. Edes elokuvan "pahiksetkaan" eivät ole varsinaisesti ilkeitä, vaan haluavat hoitaa oman osuuteensa Suuressa Suunnitelmassa parhaansa mukaan. Elokuvan hykerryttävimpiä osuuksia onkin, kun oikaisutoimiston miehet yrittävät juosta lannistumattoman Davidin perässä ja pelastaa sen mikä pelastettavissa on.

Jos The Adjustment Bureauta pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi "mukava". Se ei ole mitenkään erityisen maailmojakääntävä kokemus. Kuitenkin mukavillekin elokuville on aikansa ja paikkansa. Tämän lisäksi Damon ja Blunt ovat aivan ihana valkokangaspari.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti