torstai 7. marraskuuta 2013

Karmaisevia ja vähän söpöjäkin robotteja Boston Dynamicsilta

Marko Ikäheimo


Jenkkiarmeijalla on oma osastonsa kaikenlaisen futuristisen tauhkan suunnittelulle. Tämä DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) onkin sitten perustamisestaan vuonna 1958 saanut yhtä sun toista pientä aikaa. Kyseisen byroon suunnittelema oli muun muassa Arpanet, jonka pohjalta internet lopulta kehittyi.

Oma suosikkini DARPAN:n villien suunnitelmien listalla on sen aluevaltaukset robotiikan suuntaan. Erityisen huiman näköisiä ovat sen Boston Dynamics- tutkimuskeskuksen kanssa luomat nelijalkaiset robottikuormajuhdat, jotka voivat avustaa joukkoja mitä erilaisimmissa maastoissa. Tässä videossa noin koiran kokoinen Wild Cat -robo vetää vähän rinkiä:
Wild Cat on vielä aika maltillisen näköinen, ehkä johtuen sen jäykähköistä jaloista. Sen sijaan vähän vanhempi Big Dog -juhta vetää jo pikkuisen karmivan puolelle niin että raikaa:Ehkä Big Dogin nivelikkäämmät jalat saavat sen näyttämään enemmän elolliselta. Joka tapauksessa tutkijan tönimä Big Dog liukkaalla jäällä saa jo tuntemaan suorastaan sääliä elukka…eiku…koneparkaa kohtaan.

Tämäntyyppiset robotit saattavat olla myös suorastaan söpöjä. Katsokaapa tämä video liikkumista säätelevien ohjelmistojen testaamiseen suunnitellun Little Dog -laitteen mönkimisestä erilaisten esteiden ylitse.Erityisen mainio on kohta, missä Little Dog punnertaa tarmokkaasti rappusia ylös.  Tällaisella teknologialla varustettu ED-209 olisikin saattanut olla huomattavan kova luu aikoinaan Robocopia vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti