torstai 21. marraskuuta 2013

Podcast-esittely: Hardcore History

Marko Ikäheimo

 

http://www.dancarlin.com/disp.php/hh

Minä rakastan historiaa. Kouluaikaan suosikkilukemistani oli hirmuisen kokoisen toisen maailmasodan tietokirjasarjan lisäksi Grimbergin Kansojen historia. Tämä kymmenosainen sarja löytyy nytkin kirjahyllystä, kun nettipoliisilla kävi munkki divarissa. Grimbergillä saattaa nykyvalossa vähän tietopohja ruveta jo rapisemaan, mutta jutut ovat vieläkin täyttä tavaraa.

Tästäpä päästäänkin sujuvasti Hardcore History -podcastiin, jossa itseään historiafaniksi tituleeraava Dan Carlin tarjoaa oman näkökulmansa eri aikakausien tapahtumista. Tässä ei todellakaan istahdeta mikrofonin ääreen rupattelemaan puolivillaisia. Carlin selkeästi on tehnyt hurjan määrän taustatyötä jaksoihin. Lopputuloksena onkin sitten esimerkiksi kuusiosainen sarja Rooman valtakunnan tuhosta, jossa viimenen osa on noin viisi ja puoli tuntia pitkä.

Pituudestaan huolimatta nämä jaksot eivät ole missään nimessä pitkäveteisiä. Aihepiiri tietysti on mieltäkiihoittava jo itsessään, mutta niin on myös Carlinin lähestymistapa siihen. Hän saattaa verrata kahden sotapäällikön mittelöä siihen, jos Charles Bronson ja Clint Eastwood ottaisivat yhteen. Muutenkin tehdyt rinnastukset ovat varsin virkeitä.

Mielenkiintoisten ja huvittavien tapahtumien lisäksi historiaa kuuluu tietysti kaikenlaista vähemmän hauskaa. Välllä pysähdytään miettimäään jotakin hirmutekoa, kuten tuhansien sotavankien teloitusta ja mietitään, millainen kauhunäytelmä tällainen olisi oikeasti ollut. Hetkittäin on hyvin terveellistä pohdiskella näitäkin asioita kansakuntien ravistavien tapahtumaketjujen ja mahtavien sotapäälliköiden urotekojen rinnalla.

Hardcore historyn viimeisimmät jaksot ovat maksuttomia. Vanhempia osia voi ostaa parin euron hintaan joko Carlinin omalta kotisivulta tai iTunes-verkkokaupasta. Näistä jaksoista löytyy erittäin paljon kuunneltavaa ja niiden eteen on tehty oikeasti työtä. Tällaista laatua tukeekin mielellään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti