keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Larry Correia: Hard Magic (Book I of the Grimnoir Chronicles)

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 15 h 59 min, lukija Bronson Pinchot

Marko Ikäheimo


Jake Sullivan on entinen vanki (syyttömänä tuomittu), yksityisetsivä, ja pakon edessä FBI:n avustaja kieltolain ajan Amerikassa. Tosin tässä todellisuudessa ilmalaivamatkailu on arkipäivää ja maailmanhistoria on muuten vähän toisenlainen. Suurin ero meidän tuntemaamme historiaan on taikuuden olemassaolon jokapäiväisenä ilmiönä.

Suurella joukolla ihmisiä on jo jokin yliluonnollinen kyky, ja heidän lukumääränsä kasvaa koko ajan. Sullivan itse pystyy hallitsemaan painovoimaa tahtonsa mukaan.  Taikuus pystyy ilmentymään myös esimerkiksi suunnattomina ruumiillisina voimina, toisten mielien hallintana tai parantamisen lahjoina. Muitakin erityiskykyjen lajeja löytyy. Japanin hallitsema Imperiumi pyrkii kaikin mahdollisin keinoin tutkimaan ja viljelemään näitä erityiskykyjä. Tässäkään vaihtoehtohistoriassa Japanin valloitussotien jäljet eivät ole kovin kaunista katsottavaa.

Larry Correian Grimnoir-sarjaa on verrattu Jim Butcherin Dresden-kirjoihin. Nämä tuotokset ammentavat kuitenkin innoituksensa selkeämmin pulp-dekkareista ja noir-elokuvista. Ilahduttavasti kerronnassa on mukana aimo ripaus lajityyppien perinteisellä kuvastolla leikittelyä. Hentoinen nainen saattaakin kyetä heittämään vastustajan seinästä lävitse. Romuluinen entinen vanki Sullivan onkin yksi sarjan älykkäimmistä hahmoista.

Audiblen äänikirjojen lukijat ovat yleensä niin ammattitaitoisia, että en enää aina edes muista mainita heidän osuuttaan. Bronson Pinchotin suoritus on juuri oikealla tavalla pulp-henkinen menemättä kuitenkaan parodian puolelle. Hän pystyy roolittamaan yhtä suvereenisti peruskalliomaisen järkähtämättömän Sullivanin, kuin erään toisen hahmon sata mailia tunnissa laukkaavan järjenjuoksun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti