torstai 7. elokuuta 2014

Seanan McGuire: Indexing

Arvosteltu versio: Audible äänikirja, pituus 12 h 5 min. Lukija Mary Robinette Kowal

Marko Ikäheimo

Jos satuja ja tarinoita kaivelee tarpeeksi syvälle, niiden takaa paljastuvat myytit ovat todellakin jotakin muuta kuin mitä populaarikulttuurin siloittelemat nykyversiot antavat ymmärtää. Kaikkein karummaksi tilanne muuttuu, kun nämä perusmyytit alkavat vuotamaan normaalitodellisuutemme puolelle. Seanan McGuiren kirjassa juuri näin on päässyt käymään. Myyteissä on aina jonkun verran liikkumavaraa, joten esimerkiksi Prinsessa Ruususen sadan vuoden uni saattaa olla aikaisemmin tuntematon kulkutauti ja sitä rataa.

Myyttien ja todellisuuden sekoittumisen estämiseksi on jo kauan kauan sitten perustettu salainen virasto. Suuri osa viraston agenteista on ihmisiä, joka syystä tai toisesta ovat joutuneet keskelle läpimurtotilannetta. Esimerkiksi kirjan päähenkilö on puolivalmis Lumikki. Lumikki perusversionaan ei ole muuten mikään Disney-versioiden herkkä pikkuprinsessa, vaan nainen, jolla on lumenvalkea iho, hiukset mustat kuin korpin siivet ja huulet punaiset kuin veri. Jostakin syystä metsän pikkueläimet ovat kyllä täysin lääpällään tähänkin versioon.

Kirjan rakenne koostuu tapausselostuksista, joissa tarinan polttopisteessä oleva iskuryhmä selvittää erilaisia myyttien aiheuttamia tilanteita. Tilanteiden taustalla tuntuu häälyvän joku yhteinen nimittäjä, josta olisi saatava selko todella nopeasti. Muutoin on vaarana myyttien maailman täydellinen murtautuminen arkitodellisuuteen, ja siitä tulisi hyvin pahaa jälkeä.

Joissakin kommenteissa kirjaa on moitittu hajanaiseksi. Kieltämättä siitä löytyykin joitakin kerronnallisia kömmähdyksiä, kuten päähenkilöiden esittely useampaan kertaan peräkkäisissä kappaleissa.

Indexing on esimmäinen McGuiren kirja, johon olen tutustunut. Taisin onnenkantamoisena lukea kirjan täsmälleen oikeassa paikassa, eikä pienet kömmähdykset päässeet häiritsemään turhan paljon. Myöhemmin kahlasin lävitse saman kirjailijan InCryptid-trilogian, ja se oli kieltämättä paljon eheämpi kokonaisuus.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti