keskiviikko 27. elokuuta 2014

Pasi Karppanen ja Laura Ahlstedt (toim.): Ajan poluilla

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. 2013 275 s.

Marko Ikäheimo


Takakannessa kirjaa mainostetaan ensimmäisenä Suomessa julkaistuna vaihtoehtohistoriallisten novellien antologiana. Aiemmin on kyllä ilmestynyt kaksi Entäs jos -teosta (jonka olen arvostellut täällä: http://kalaksikukko.blogspot.com/2010/11/kolme-vaihtoehtohistoriaa.html), mutta ne ovat enemmän esseitä kuin kaunokirjallisuutta.

Kuudentoista novellin lisäksi kirjassa on Pasi Karppasen esipuhe kokoelman syntyhistoriasta ja artikkeli vaihtoehtohistorioista.

Kekkonen on hahmona monessa novellissa. Lisäksi uudenlaisen henkilöhistorian ovat saaneet Tahko Pihkala, Tove Jansson, Ahti Karjalainen, Veikko Vennamo ja eräs tunnettu ulkomaalainen, jonka paljastaminen olisi spoileri. Novellin viehätys on siinä, milloin lukija arvaa, kuka henkilö on. Lukijan kannalta novelli on onnistunut, jos se tapahtuu vasta viimeisellä sivulla.

Yllättävästi Mannerheim loistaa poissaolollaan. Ehkä se johtuu siitä, että hänestä on tehty oma kokoelmansa (http://kalaksikukko.blogspot.fi/2012/09/juri-nummelin-toim-mannerheimin.html).

Kokoelman toimittajien kanssa olen eri mieltä ensimmäisestä ja viimeisestä tarinasta. Novelleina ne ovat hyviä, vaikka eivät vaihtoehtohistoriaa. Mutta sehän on vain katsojan silmässä.

Karjala palautetaan kahdessa novellissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti