maanantai 4. elokuuta 2014

Valiant Comicsin uusi tuleminen

Marko Ikäheimo


Valiant Comicsin historia juontaa juurensa 90-luvulle, kun Marvel Comicsin nokkamies Jim Shooter muutaman muun häiskän kanssa päätti pykätä pystyyn oman sarjakuvakustantamon. Mukaan houkuteltiin melko kuumia nimiä alalta, ja ilmeisesti Valiantilla pyöri kohtuullisesti jonkin aikaa. Homma kuivui kuitenkin lopulta käsiin ja 2000-luvun alussa firmalle laitettiin tykkänään lappu luukulle.

Vuonna 2012 Valiat starttasi uudestaan täysin tuorein voimin. Nimellisesti sarjakuvien nimet ovat samat kuin aikaisemmissa inkarnaatioissa, mutta muuten homma aloitettiin täysin puhtaalta pöydältä. En ole tutustunut ensimmäisen kierroksen sarjakuviin, mutta todennäköisesti tämä ei ole huono asia. Amerikkalaisten sarjakuvien laatu 90-luvulla sai minut lopettamaan tyystiin niiden seuraamisen melko pitkäksi aikaa.

Ensimmäinen kosketukseni Valiantin uusiin sarjakuviin oli Archer and Armstrong. Obadiah Armstrong on fundamentalistikristittyjen ottovanhempien hyvin funtamentalistishenkisessä huvipuistossa (!) kasvattama nuori mies, joka samanhenkisten sisarustensa kanssa on koulittu äärimmäisen tehokkaaksi tappajaksi. Hänen ensimmäinen kohteensa on lähinnä juopottelusta, laulusta ja löysämoraalisista naisista kiinnostunnut Amstrong. Archerin kasvattilahko pitää Amstrongia kuolemattomana demoninia. Totuushan on sitten aivan muuta, ja kaiken takana olevan salaisuuksien vyyhdin selvittäminen vie parivaljakon muun muassa vatikaanin alla oleviin katakombeihin, jossa saalistavat Ikuisen Pimeyden sisarkunnan ninjanunnat! Ja tämä on vain alkua koko ajan hurjemmaksi äityvälle touhulle.

Muista Valiantin starttaamista sarjakuvista voisi tähän hätään mainita periaatteessa mutanteista kertova Harbinger sekä supervoimaisten palkkasotureiden edesottamuksia luotaavat H.A.R.D Corps sekä Bloodshot. Jälkimmäinen saattaa olla myös kaikista mahdollista sarjakuvahahmon nimistä se kaikkein 90-lukulaisin. Muita Valiantin uusia sarjakuvia on muun muassa X-O Manovar, jossa ufo-muukalaiset antavat visigoottibarbaarille futuristisen taisteluhaarniskan ja siirtävät tämän samalla nykyaikaan (aina hyvä idea) sekä Archer and Armstrongin spin off Eternal Warrior.

Kaikki Valiantin sarjakuvat tapahtuvat yhteisessä maailmassa. Tässä tilanteessa tapahtuu luonnollisesti kaikenlaista crossoveria ja sekoittumista. Valiantilla näyttäisi kuitenkin olevan hyvin selkeä ja lukijaystävällinen lähestymistapa tällaisiin tapahtumiin. Pääjuoni on helppo löytää yhdestä paikasta, ja halutessaan voi sivujuonet lukea muualta. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä keskeisimpien juonenkäänteiden mukana pysymisen kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti