maanantai 15. joulukuuta 2014

Grant Morrison - Frank Quitely: Multiversity - Pax Americana #1 (sarjakuva)

Arvostelty versio: Comixology digitaalinen julkaisu, DC comics 2014, 40 sivua

Marko Ikäheimo


Pax Americanan alussa USA:n presidentti salamurhataan, vieläpä hyvin verisesti. Itseasiassa koko tapahtuma esitetään takaperin. Kaiken lisäksi presidentti heiluttaa juuri samalla hetkellä ilmiselvää anarkistilippua. Mitä hä?

Tässäpä vasta sarjakuva, jota on hauska arvostella. Vähän kuin yrittäisi olla Alan Mooren Watchmenin tiivistää viiteen lauseeseen. Watchmen taitaa olla melko kevyttä kamaa tämän sarjakuvan rinnalla. Pax Americanan kohtaukset voi lukea alusta loppuun, itse asiassa ne voi lukea myös satunnaisessa järjestyksessä. Jokainen lukutapa avaa hieman erilaisen näkökulman tarinaan. Tällainen muodolla temppuilu voisi pahimmillaan johtaa pahemmanlaatuiseen itsetyytyväiseen kikkailuun. Grant Morrison on kuitenkin liian kovan luokan tekijä sortuakseen tällaiseen. Pax Americana on pikemmminkin arvoitus, jonka pohtimiseen saa kulutettua pidemmänkin ajan.

Dr Manhattan...eikun...
Captain Atom
metailee
Oikeastaan voisi sanoa, että tarina on Morrisonin huolella ja rakkaudella laatima keskisormen ojennus Moorella. Kaikkein hilpeistä ja upeinta on se, että tätä ei edes yritetä millään tavalla peitellä. Mooren ja Morrisonin keskinäinen inho tekee tästä lukukokemuksesta kertaluokkaa nautittavamman. Watchmenin sankarit ovat melko kevyesti naamioituja DC:n hahmoja. Morrison on puolestaan valinnut suoraan vastaavat hahmot Marvelin ja sen edeltäjien valikoimista. Vastaavuus on täydellinen.

Pax Americana olisi helppo tunkea turvoksiin ylisanoista ja julistaa se kaikkein kiinnostavimmaksi ja kaikkein erikoisimmaksi sarjakuvaksi universumissa. Se ei ole kuitenkaan täydellinen lukukokemus: muodolla kikkailu luo ajoittain taisteluväsymyksen hetkiä. Hintaansa nähden (4,49 € Comixologyssä) se tarjoaa kuitenkin aimo pläjäyksen pähkäiltävää, jos sattuu sellaisesta pitämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti