maanantai 11. toukokuuta 2015

Risto Isomäki: Kurganin varjot

Tammi 2014, 347 s.

Hannu Väisänen


Lyhyt arvostelu: Risto Isomäelle tyypillinen ekojännäri, joista olen arvostellut Kalaksikukossa aiemmin kaksi: Jumalan pikkusormi (http://kalaksikukko.blogspot.com/2011/01/risto-isomaki-jumalan-pikkusormi.html) ja Litium 6 (http://kalaksikukko.blogspot.com/2011/01/risto-isomaki-litium-6.html).

Pitempi arvostelu: Nyt ilmastonmuutoksen aiheuttama ympäristökatastrofi tapahtuu Mustallamerellä. Meribiologi Irina ja hänen kollegansa Juri tutkivat asiaa.

Irinan puoliso on Alex, jonka äiti on suomalainen (onhan kirja suomalaisen tekemä). Hän on arkeologi, mikä antaa Risto Isomäelle mahdollisuuden esitellä Alexin suulla norjalaisen Frode Strømnesin ja suomalaisen Erkki Hiltusen tutkimuksia siitä, että eri kieliryhmiin (esimerkiksi indoeurooppalaisiin ja suomalais-ugrilaisiin) kuuluvien kielten puhujien maailmankuva on erilainen.

Kirjan tietoiskut ilmastonmuutoksesta on naamioitu sillä tavalla, että Irina selittää asioita amerikkalaiselle miljardöörille, joka ei tiedä asiasta mitään, mutta joka sattuu olemaan Mustallamerellä vanhoja laivanhylkyjä etsimässä 300 miljoonaa dollaria maksaneella aluksellaan.

Tämä on sujuvasti kirjoitettu jännäri, mutta sanoman levittämisen olisi voinut jättää vähemmälle. Toisaalta kirjan loppuhuipennus näyttäisi tosi upealta elokuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti