Marko Ikäheimo
Suomen toiseksi suurin sanomalehti, Aamulehti, on näköjään päättänyt laajentaa scifin suuntaan. Aikaisemminhan sen kunnostautui alalla lähinnä julkaisemalla Kari Salmisen "nörtit ovat ihan tyhmiä" -kirjoituksia. Itse asiassa lehden linjan taitaa kyllä olla enemmän fantasiaan kallellaan. Viime kesänä se julkaisi parikin ufo-aiheista juttua, joille sitten taas kerran löytyi normaalit arkijärkeen käyvät selitykset.
Nyt silmiin osui juttu Power Balance -rannekkeesta, jonka paras lausahdus oli: "asiantuntijat ovat ilmiöstä ihmeissään eivätkä osaa selittää, mihin rannekkeen teho perustuu". Mitähän asiantuntijoita tässäkin on käytetty? Melko lyhkäisellä KVG-sessiolla netistä löytyy roppakaupalla tietoa näistä helyistä. Esimerkiksi tässä Australian skeptikkojen youtube-videossa näytetään hyvin perusteellisesti, mistä koko hypetyksessä on kyse.
Ufo-juttuja on ollut maailman sivu. Suoritusta parantavilla killuttimillakin on pitkät perinteet, eikä niistä todennäköisesti ole muuta haittaa kuin lompakon laihtuminen. Se mikä tällä hetkellä minua todella ottaa päähän lehdistön toiminnassa, on viime aikoina polkaistu kohu rokotuksista.
H1N1-rokotteilla saattoi olla haitallinen vaikutus muutamana yksillöön (toistaiseksi on tiedossa vain korrelaatio ilman kausaliteettia), ja tokihan rokotteiden valintaan voi ja tuleekin suhtautua terveellä kriittisyydellä. Olen kuitenkin sanavalinnoissa ja painotuksissa näkevinäni jonkinasteista ylikrittisyyden läikkymistä kaikkiin rokotteisiin. Joskus sitä toivoo, että paljon ylistetty peruskoulutuksemme pistäisi vähän enemmän paukkuja riskin käsitteen opettamiseen ja ylipäätänsä loogisen ajattelun kehittämiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti