perjantai 13. tammikuuta 2012

X-men - First Class

Marko Ikäheimo


Tuhansia vuosia sitten arvostelin ensimmäisen X-men -elokuvan Kalaksikukkoon. Ei siitä taida kuitenkaan olla kuin vähän päälle 11 vuotta, mutta silti. Pidin silloisesta mutanttisupersankarien tulkinnasta kovasti. Tällä kertaa kerrotaan ryhmän syntytarina.

Kuten muinaisessa arvostelussanikin totesin, minä en pysty kirjoittamaan X-miehistä kiihkottomasti. Minulla on hieman liikaa henkilökohtaista historiaa tämän aiheen kanssa. Olen niin mahdoton X-men -fani, että minusta jopa kovasti parjattu elokuvasarjan kolmas osakaan ei ollut aivan mahdoton. Jahka saan joskus katsottua Wolverinen oman leffan, todennäköisesti löydän siitäkin paljon hyvää sanottavaa.

Uusi alku

Juutalainen Erik Lensherr joutuu äitinsä kanssa toisen maailmansodan aikoihin natsien keskitysleirille. Siellä hänellä havaitaan olevan kyvyn liikuttaa metallisia esineitä tahdonvoimalla. Erikistä kiinnostuu myös natsitohtori Schmidt, joka ei kaihda äärimmäisäkään keinoja tuloksien saavuttamiseksi.

Hyppäys 60-luvulle, jossa superlahjakas perinnöllisyystutkija (ja salassa telepaattinen mutantti) Charles Xavier valmistelee väitöskirjaansa Oxfordissa ja käyttää samalla huomattavia supliikkilahjojaan naisten hurmaamiseen. Mukanaan hänellä on muodonmuuttaja Raven, jonka hän on tavannut lapsena vanhempiensa kartanoa ryöstämässä. Xavier ja Raven ovat kasvaneet yhdessä ja ovat kuin veli ja sisar.

Samoihin aikoihin Las Vegasissa CIA:n agetti Moira McTaggert tutkii salamyhkäisen Hellfire Clubin touhuja. Järjestöstä ei tiedetä juuri mitään, mutta se on onnistunut haalimaan huomattavan paljon vaikutusvaltaa isokenkäisten joukossa. Myöskään sen johtajan, Sebastian Shawn taustoista ei juurikaan ole tietoa. Joka tapauksessa hänen ympärillään näyttää pyörivän monenlaisiin ihmetekoihin kykeneviä friikkejä.

Keskitysleiriltä selvinyt Erik etsii piinaajaansa ja siinä samassa pistää pois päiviltä entisiä natseja. Erikin voimat näyttävät olevan kytköksissä hänen raivoonsa, jota hänellä totta vieköön riittää yllin kyllin. Erik on jo yhdessä vaiheessa päästä hengestään raivon läikähtessä yli äyräittensä, mutta onneksi Charles Xavier on paikalla pelastamassa. Ja loppu onkin sitten historiaa.

Vaihtoehtohistoriaa, itse asiassa

First Class muuntelee historiaa parillakin eri tavalla. Ensinnäkin se tarjoaa oman selityksensä historialliselle Kuuban ohjuskriisille. X-men -mytologian suhteen vielä tärkeämpi on se tapa, jolla ryhmän syntytarina kirjoitetaan täysin uusiksi. Xavierin ja Magneton suhde on pysynyt suhteellisen muuttumattomana, mutta esimerkiksi Ravenin ja Xavierin kasvaminen yhdessä on aivan uusi juonielementti.

X-miesten syntyhistoriaa on sorkittu sarjakuvissakin jo niin moneen kertaan, että tällainen uusiotulkinta ei haittaa yhtään. Xavierin ja Magneton suhde toimii erittäin hyvin, ja 60-luku tapahtumien taustana on aivan mahdottoman groovy idea. Aikaisempiin osiin verrattuna tässä osassa on selkeitä jatkumovirheitä. Ilmeisesti nyt nähty on samalla kertaa esinäytös ja uusi startti jatkumossa. Alan Mooren The League of Extraordinary Gentlemen -tyyppinen X-miesten tarinan vuosikymmen kerrallaan läpikäyvä sarja voisi toimia todella hyvin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti