keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Anne Leinonen (toim.): Kirjoita kosmos. Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen

Uusittu laitos, ensimmäinen painos
Suomen Tieteiskirjoittajat ry
ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry 2012
140 s.

Hannu Väisänen


Kirjoitusoppaiden lukijoiden kannattaa muistaa Matt Cowardin havainto (kirjoitusoppaassaan Success... And how to avoid it; http://ttapress.com/books/3/success-and-how-to-avoid-it/): paljon useampi ihminen ansaitsee elantonsa kirjoitusoppaita tekemällä kuin niiden ohjeita noudattamalla. Tästä kai seuraa, että ainoat huomion arvoiset oppaat ovat ammattikirjailijoiden tekemiä, kuten esimerkiksi Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi? ja Stephen Kingin Kirjoittamisesta. Kumpikaan ei välttämättä noudattanut omia neuvojaan, mutta ainakin he ovat tienanneet rutkasti enemmän muilla teoksillaan kuin kirjoitusoppaillaan.

Muistanemme, että Kalle Päätalo tutki ahkerasti Waltarin opasta.

Tosin Suomessa ei kannata haaveilla elantonsa ansaitsemista spefiä kirjoittamalla, paitsi jos laskemme mukaan teknojännärit, jolloin se on mahdollista: Ilkka Remes.

Tuota, tuota, jokohan minä pääsisin varsinaiseen asiaan?

Olen varmaan lukenut liian monta kirjoitusopasta, koska Kirjoita kosmoksessa ei ollut juuri mitään uutta. Oppaassa on teknisiä ohjeita novellin rakenteesta ja kielioppisäännöistä tekstin viimeistelyyn. Lue tekstisi ääneen on hyvä neuvo! (Myös kirja-arvosteluille. :-) Kuitenkin eniten mielenkiintoani herättivät Pasi Jääskeläisen ja Boris Hurtan artikkelit, joissa on muutakin kuin nippelitietoa.

Lopuksi: Toinen muistettava asia on, että kirjoittamaan ei opi kirjoitusoppaita lukemalla, vaan kirjoittamalla, kirjoittamalla, kirjoittamalla. Miksi minä sitten lukaisin tämän(kin) oppaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti